Küsitlus: iirlased toetasid ülekaalukalt abordikeelu tühistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine abordireeglite liberaliseerimist toetava T-särgiga.
Naine abordireeglite liberaliseerimist toetava T-särgiga. Foto: Reuters/ScanPix

Traditsiooniliselt katoliikliku Iirimaa kodanikud toetasid reedesel rahvahääletusel ülekaalukalt põhiseadusmuudatust, mis liberaliseerib Euroopa rangeimate hulka kuuluvaid abordireegleid, ilmes lävepakuküsitlusest.

Põhiseaduses sätestatud abordikeelu tühistamise poolt oli 68 ja vastu 32 protsenti valijast, näitas 4000 hääletaja küsitlus, mille viis ajalehe Irish Times tellimusel läbi uuringufirma Ipsos/MRBI.

Iirimaa on traditsiooniliselt üks Euroopa religioossemaid riike. Viimastel aastatel on katoliku kiriku mõju aga peamiselt arvukate pedofiiliaskandaalide tõttu kahanenud.

Kolme aasta eest otsustasid iirlased referendumil samasooliste abielu legaliseerimise kasuks.

Häältelugemine algab laupäeva hommikul kell 9 ja tulemused tehakse teatavaks veel samal päeval.

Peaminister Leo Varadkar toetab reformi.

1983. aasta referendumil kiitsid iirlased heaks abordikeelu ning põhiseadusse tehti vastavad muudatused. Selle tulemusena ähvardab aborditegijat kuni 14-aastane vanglakaristus.

Keelu tõttu sõidavad tuhanded naised igal aastal Suurbritanniasse, et seal rasedus katkestada.

Iirimaa abordikeeldu leevendati 2013. aastal, kehtiva seadusega on rasedust lubatud katkestada, kui ema elu on ohus.

Iiri valitsus pakkus välja seadusmuudatuse tühistamise, nii et abort oleks lubatud 12. rasedusnädalani ning erandjuhul 12.-24. nädalani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles