Rootsis tuli avalikuks võimaliku Venemaa agressiooni vastuplaan

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lennukid Tallinna kohal
NATO lennukid Tallinna kohal Foto: Raigo Pajula

Rootsis tuli avalikuks julgeolekuanalüüs, mis annab hinnangu riigi võimele tulla Venemaa võimaliku üllatusrünnaku korral Balti riikidele appi.

Analüüsi koostamise põhjuseks on asjaolu, et Rootsi on uuendamas oma riigikaitse põhimõtteid, lubades aidata rünnaku ohvriks langenud naabreid, teatasid Soome Yleisradio uudised.

Uuringust ilmneb, et kriisiolukorra tekkimisel püüaks NATO rajada Rootsisse ja Soome õhuväebaasid. Rootsi sõjateaduste akadeemia koostatud raport ei esinda Rootsi ametlikku seisukohta, ent kuna eesmärgiks on hinnata Rootsi kaitsevõimet kriisiolukorras, on see koostatud hoolikalt ja peegeldab hästi riigi sõjalise juhtkonna seisukohti, teatas YLE.

Analüüsis on esitatud kolm kriisistsenaariumi ja hinnatud nendega toime tulemiseks vajalikke ressursse.

Väiksemate kriisidega saab Rootsi hästi hakkama, tõelisi probleeme tekitab vaid kolmas variant - Venemaa üllatusrünnak Balti riikide okupeerimiseks.

Raporti kohaselt võib Venemaa alustada rünnakut ilma nähtavate ettevalmistusteta nende üksustega, mida on tugevdatud ja kaasajastatud. NATO vastaks rünnakule õhusõjaga ja Rootsi annaks loa ülelendudeks, seejärel looks NATO sillapea, kust Venemaa poolt juba okupeeritud alad püütaks vabastada. Uuringu koostajad rõhutavad, et tegemist ei ole alliansi kavaga, vaid rootslaste endi tõlgendusega, teatas YLE.

Rootsi kindralmajor Karlis Neretnieks ütles, et «meie tõlgenduse kohaselt on nii Rootsi kui Soome territooriumi kasutamine NATO jaoks otsustava tähtsusega, et võiks edukalt sooritada sõjalisi operatsioone Baltikumis.»

NATO lennukid on sunnitud lendama Rootsi õhuruumis, lisaks on lennukite paigutamine Baltimaadesse ohtlik, kuna nende territoorium liiga väike, rääkis kindral. Tegutsemine Rootsi ja Soome territooriumilt lähtudes tooks NATO-le otsustava sõjalise edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles