Kremli-sidemetega oligarh kohtus Trumpi advokaadiga päevad enne tema ametissenimetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Vekselberg.
Viktor Vekselberg. Foto: Artyom Geodakyan / TASS/Scanpix

Vene miljardär Viktor Vekselberg kohtus vähem kui kaks nädalat enne USA presidendi Donald Trumpi ametissenimetamist New Yorgis Trump Toweris tema advokaadi Michael Coheniga, vahendab RFE/RL.

Coheni kabinetis aset leidnud vestluse käigus arutasid nad Vekselbergiga viise, kuidas suhteid Washingtoni ja Moskva vahel parandada ja leppisid kokku uue kohtumise Trumpi ametissenimetamise päeval 2017. aasta jaanuaris. Vekselberg oli sinna külalisena kutsutud.

Vekselberg oli üks seitsmest Kremli sidemetega oligarhist, kellele Trumpi valitsus läinud kuul sanktsioonid kehtestas. Oma varanduse teenis ta investeeringutega Vene alumiiniumi -ja naftatööstustesse ning selle väärtuseks hinnatakse 14,6 miljardit dollarit.

Kohtumisel osales ka Vene-USA juurtega Andrew Intrader, kes haldab Vekselbergi inevsteeringuid.

Mõned päevad pärast Trumpi ametissenimetamist sõlmis Cohen Intraderile kuuluva investeerimisettevõttega Columbus Nova konsulteerimislepingu, mille väärtus on miljon dollarit. Ettevõtte on nüüd USA ametivõimude uurimise all.

Intraderi sõnul ei käskinud tema nõbu ja suurim klient Vekselberg tal Coheniga lepingut sõlmida.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eriuurija Robert Mueller meeskonnas töötavad agendid küsitlesd varem sel aastal Vekselbergi seoses Coheni ja enam kui 300 000 dollarilise annetusega, mille Columbus Nova vabariiklastele tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles