Iirlased toetasid suurelt abordikeelu tühistamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad eelmisel sügisel Dublinis toimunud meeleavaldusel «Marss valiku nimel», kus nõuti abordikeelu tühistamist.
Meeleavaldajad eelmisel sügisel Dublinis toimunud meeleavaldusel «Marss valiku nimel», kus nõuti abordikeelu tühistamist. Foto: PAUL FAITH / AFP / Scanpix

Iirlased kiitsid abordikeelu tühistamise rahvahääletusel ülekaalukalt heaks.

Lõplike tulemuste kohaselt toetas abordikeelu tühistamiseks põhiseaduse muutmist 66,4 protsenti referendumil osalenuist. Vastu oli 33,6 protsenti. Referendumi osalusprotsent oli 65.

Toetus keelu tühistamisele oli kõrgeim Dublini kesklinnas ja Dublini maakonna sadamalinnas Dun Laoghaires, ulatudes 77 protsendini, keelu säilitamise pooldajate vastuseis oli suurim (43 protsenti) Rosscommon-Galway maakonnas.

Tulemus näib olevat järjekordne hoop Iiri katolikule kirikule pärast seda, kui iirlased toetasid kolm aastat tagasi ülekaalukalt homoabielude seadustamist.

Peaminister Leo Varadkar ülistas abordikeelu tühistamise pooldajate pealtnäha ülekaalukat võitu referendumil põhiseaduse muutmise üle ja nimetas seda «vaikse revolutsiooni kulminatsiooniks».

«See, mida me oleme täna näinud, on Iirimaal viimase 10-20 aasta jooksul aset leidnud vaikse revolutsiooni kulminatsioon,» ütles Varadkar Iiri rahvusringhäälingule RTE.

Peaminister lisas, et tahab aborti lubava seaduse vastuvõtmist Iirimaal veel sel aastal. Valitsuse ettepanekute järgi oleks abort lubatud esimesel 12 rasedusnädalal ning erakorralistel asjaoludel ka 12. ja 24. rasedusnädala vahel.

Iiri laste- ja noorteküsimuste minister Katherine Zappone avaldas kindlust, et Iiri parlament võtab uued abordiseadused vastu veel sel aastal.

«Ma olen eriti tänulik Iirimaa naistele, kes tõid avalikkuse ette oma isiklikud lood rasketest aegadest, stressist ja traumast, mille nad põhiseaduse kaheksanda paranduse tõttu on pidanud üle elama,» sõnas minister.

Iiri põhiseaduse kaheksas parandus kohustab võime kohtlema loodet ja ema seaduse ees võrdsena, mis tähendab sisulist abordikeeldu.

Lävepakuküsitluse kohaselt hääletas abordikeelu tühistamise poolt 68 ja vastu oli 32 protsenti osalenuist.

1983. aasta referendumil kiitsid iirlased heaks abordikeelu ja põhiseadusesse tehti vastavad muudatused. Selle tulemusena ähvardab aborditegijat kuni 14-aastane vangistus.

Iirimaa abordikeeldu leevendati 2013. aastal, kehtiva seadusega on rasedust lubatud katkestada, kui ema elu on ohus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles