KCNA: kahe Korea liidrid lubasid sagedamini kohtuma hakata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe Korea liidrid kohtusid 26. mail teist korda viimase kuu jooksul.
Kahe Korea liidrid kohtusid 26. mail teist korda viimase kuu jooksul. Foto: Blue House / imago/Xinhua / Scanpix

Põhja- ja Lõuna-Korea liider leppisid laupäeval aset leidnud kohtumisel kokku, et hakkavad tulevikus sagedamini kokku saama, teatas Pyongyangi riiklik meedia pühapäeval.

"Nad jagasid arvamust, et nad kohtuvad tulevikus sagedamini, et muuta dialoog energilisemaks ning ühendada tarkus ja jõupingutused. Nad väljendasid oma hoiakut teha ühiselt jõupingutusi Korea poolsaare tuumavabaks muutmiseks," ütles Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Tegemist oli Põhja-Korea esimese ametliku kinnitusega Kim Jong-uni laupäevasest kohtumisest Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga kaht Koread eraldavas demilitariseeritud tsoonis asuvas piirikülas.

"Kim Jong-un tänas Moon Jae-ini jõupingutuste eest, mida ta on teinud 12. juunile kavandatud Põhja-Korea ja USA tippkohtumise heaks, ning väljendas oma kindlat tahet ajaloolise tippkohtumise suhtes," lisas KCNA.

Lõuna- Korea presidendi kantselei teatel pidasid liidrid kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis asuvas piirikülas kõnelusi kaks tundi. Kohtumine peeti sel korral Panmunjomi piiriküla Põhja- Korea poolel ja erinevalt eelmisest, pikalt ette teatatud ja laialdaselt meedias kajastatud kohtumisest toimus laupäevane kohtumine suure saladuskatte all. Eelmine tippkohtumine toimus küla Lõuna- Korea territooriumile jäävas osas 27. aprillil.

Aprillikuine Koreade tippkohtumine lõppes kokkuleppega teha koostööd Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks. Lõuna- ja Põhja- Korea liidrid seadsid eesmärgiks ka jõuda selle aasta lõpuks rahuleppeni ning pidada selle eesmärgi saavutamiseks kõnelusi ülejäänud kahe Korea sõja osapoole - Hiina ja USA-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles