Iisrael rajab Gaza sektori lähedale läbimatu barjääri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traataed Iisraelis Zikimi rannas.
Traataed Iisraelis Zikimi rannas. Foto: Ariel Schalit / AP/Scanpix

Iisrael teatas pühapäeval, et hakkas rajama Vahemerre tõket, et takistada võimalust Gaza sektorist riiki imbuda.

Uus ja läbimatu barjäär ehitatakse Zikimi ranna lähedale, mõni kilomeeter Gazast põhjas. Kaitseministeeriumi andmeil on sisuliselt tegemist kindlustatud lainemurdjaga, mille peal jookseb okastraat.

Viimase Gaza sõja ajal 2014. aastal tapsid Iisraeli väed neli Hamasi võitlejat, kel õnnestus meritsi riiki imbuda.

Ministeerium märkis, et maailmas esimene omataoline lainemurdja peaks valmima 2018. aasta lõpuks.

«See on üsna unikaalne tõke, mis hoiab tõhusalt ära võimaluse mere kaudu Iisraeli tungida,» ütles oma avalduses kaitseminister Avigdor Lieberman. «See on järjekordne löök Hamasile, mis kaotab veel ühe strateegilise võimekuse, millesse see on investeerinud rohkesti raha,» lisas ta, viidates Gazat valitsevale islamiliikumisele.

Projekti üksikasju ei ole avaldatud.

Ühtlasi jätkab Iisrael riiki maismaal Gazast lahutava tara tugevdamist, muu hulgas rajatakse massiivne maa-alune barjäär, mis peaks neutraliseerima tunnelite ohu.

Iisraeli-Gaza piiril on 30. märtsil puhkenud massiliste meeleavalduste ja kokkupõrgete algusest saadik Iisraeli sõdurite tules surma saanud vähemalt 119 palestiinlast, ilmneb Gaza tervishoiuministeeriumi andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles