Raport: NATO peaks hübriidohtudele vastamiseks uuendama artikkel 5 (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO embleem.
NATO embleem. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

NATO riigid peaksid hübriidrünnakutele vastamiseks uuendama kollektiivkaitset puudutavat artiklit 5, on öeldud Briti konservatiivist seadusandja eile avaldatud eriraportis.

NATO-liitlased on süüdistanud Venemaad hübriidsõja tehnikate, sealhulgas õõnestustegevuse, propaganda ja kübersõja vahendite kasutamises, et kahjustada Läänt NATO täiemahulist reaktsiooni esile kutsumata.

Tutvustades Varssavis NATO Parlamentaarsele Assambleele oma eriraportit, mis puudutab vastuseismist Venemaalt lähtuvale hübriidohule, ütles lord Jopling, et allianss peaks kaaluma uut kollektiivkaitse sätet "artikkel 5B".

"See artikkel teeks selgeks, et hübriidrünnakud käivitavad alliansi kollektiivse vastuse," on öeldud Briti seadusandja raportis.

«Raportöör on veendunud, et alliansi juhid peaksid võimalusel juba eelseisval tippkohtumisel 2018. aasta juulis algatama alliansi uue Strateegilise Kontseptsiooni koostamist, et peegeldada uusi üleilmse julgeoleku realiteete, sealhulgas hübriidohte,» märkis seadusandja.

NATO ametnikud peaksid tema soovituste üle hääletama tänasel assamblee lõppistungil.

USA vägede juht kindral Curtis Scaparrotti ütles märtsis, et NATO riigid töötavad selle kallal, et määratleda, millal käivitab küberrünnak kollektiivakaitset puudutava artikli 5, mille kohaselt käsitletakse ühe liikme ründamist rünnakuna kogu alliansi vastu.

NATO tippkohtumine leiab aset 11. ja 12. juulil Brüsselis. Tähtsal kohal päevakorras on võitlus terrorismi vastu ja kasvav oht Venemaa poolt hübriid- ja küberrünnakute vallas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles