Ametnik: Krimmi on ümber asustatud kuni miljon venelast (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko esindaja krimmitatarlaste asjades Mustafa Džemilev.
Ukraina president Petro Porošenko esindaja krimmitatarlaste asjades Mustafa Džemilev. Foto: Zurab Džavakhadze / ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa on annekteeritud Krimmi ümber asustanud ligi miljon venelast, sõnas pikaajaline krimmitatarlaste liider ja Ukraina president Petro Porošenko esindaja krimmitatarlaste asjades Mustafa Džemilev.

Džemilev teatas eile, et Moskva asustab 2014. aastal annekteeritud Krimmi ümber suurel hulgal inimesi  Venemaa eri osadest.

«Seda hoitakse sõjaväesaladusena, sest nad teavad väga hästi, et tegu on kuriteoga,» märkis Džemilev.

Džemilevi hinnangul jääb Krimmi ümberasustatud venelaste arv 850 000 ja miljoni inimese vahele.

«Venemaa kordab nüüd sama strateegiat, mida kasutati esimeses Krimmi okupatsioonis Katariina Suure valitsusajal,» märkis Džemilev. «Sel ajal ei olnud võimalik inimesi hõlpsalt ümber asustada, kuna puudusid raudteed. Seega loodi lihtsalt sundmigratsiooni tarbeks võimatud elamistingimused. Selle tulemusena muutusid krimmitatarlased väga kiiresti vähemusrahvuseks.»

Venemaa Krimmi anneksioon ja separatistide toetamine Ukraina idaosas on toonud kaasa Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu sanktsioonid Vene firmadele ja üksikisikutele.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles