Itaalia president seisab silmitsi umbusaldushääletusega (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Sergio Mattarella.
Itaalia president Sergio Mattarella. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix

Itaalia suurima partei juht kutsus üles alustama president Sergio Mattarella osas umbusaldamist pärast presidendi otsust majandusministri kandidaat vetostada.

Mattarella on olnud kategooriliselt vastu paremäärmuslaste ja populistide koalitsiooni rahandusministriks pakutud euroskeptikule Paolo Savonale. President kinnitas, et keeldus rahandusministrit ametisse nimetamast, sest see tekitaks turgudel pingeid.

Populistliku Viie Tähe Liikumise juhti Luigi Di Maio sõnul on Mattarella põhjustanud otsusega põhiseadusliku kriisi.

Luigi Di Maio.
Luigi Di Maio. Foto: Riccardo De Luca/AGF/SIPA / Riccardo De Luca/AGF/SIPA

Di Maio on kutsunud üles korraldama presidendi suhtes umbusaldushääletust, kasutades selleks põhiseaduse artiklit 90, mille alusel võib nõuda riigipea ametist lahkumist enamushääletuse toel.

Põhjaliiga liidri Matteo Salvini sõnul ei saa valitsust moodustada, kui erakondade ministrivalikutele esitatakse piiranguid ja tingimusi.

«Demokraatias, kui me oleme ikka veel demokraatias, jääb üle ainult üks tee – lasta itaallastel ise otsustrada,» lausus Salvini, kes pooldab erakorraliste valimiste korraldamist. Ekspertide hinnangul suudaks valimistel kolmanda tulemuse teinud Liiga erakorralistel valimistel oma edu suurendada.

Eile teatas peaministriks määratud Giuseppe Conte, et keeldub valitsuse moodustamisest.

Giuseppe Conte.
Giuseppe Conte. Foto: Insidefoto / imago / Scanpix

«Võin teile kinnitada, et andsin endast kõik ja pühendasin kogu tähelepanu selle ülesande täitmiseks. Olen teinud seda täielikus üksteisemõistmises nende poliitiliste jõudude esindajatega, kes tegid minust kandidaadi,» kinnitas Conte ajakirjanikele.

Korrespondentide teatel on Mataarella alustanud kõnelusi endise Valuutafondi ökonomisti Carlo Cottarelliga, kes peaks presidendi nägemuses peaministri kohustused enda kanda võtma.

Analüütikute sõnul selline asjakorraldus aga osapooli ei rahuldaks ning võimalik on erakorraliste valimiste korraldamine.

Viie Tähe Liikumine on seni üritanud moodustada valitsust parempoole Liigaga. Itaalia on püsinud valitsuseta alates märtsis toimunud valimistest

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles