Mikser: raport tõestab Venemaa seotust reisilennuki allatulistamisega (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi lend MH17 oma vägivallaga katkestatud reisi lõpp-punktis Hrabove põllul.
Malaysia Airlinesi lend MH17 oma vägivallaga katkestatud reisi lõpp-punktis Hrabove põllul. Foto: MAKSIM ZMEJEV / Reuters / Scanpix

Välisminister Sven Mikseri sõnul on rahvusvahelise uurimiskomisjoni raportit Malaisia reisilennuki allatulistamise kohta selge tõend selle kohta, et Venemaa relvajõud on otseselt seotud lennuki allatulistamisega.

Välisasjade nõukogu kohtumisel Brüsselis arutasid ELi välisministrid Iraani tuumakokkuleppega seonduvat, olukorda Kongo Demokraatlikus Vabariigis ning EL-Aafrika, Kariibi mere ja Vaikse ookeani piirkonna riikide suhteid pärast aastat 2020, edastas välisministeerium. Samuti käsitles nõukogu Venezuelas toimunud presidendivalimisi ning olukorda Gaza sektoris pärast hiljutisi sündmusi.

Kohtumise alguses tutvustas Hollandi välisminister Stef Blok neljapäeval avaldatud rahvusvahelise uurimiskomisjoni raportit Malaisia reisilennuki allatulistamise kohta.

«Raport on kindlasti väga selge tõend selle kohta, et Venemaa relvajõud on otseselt seotud lennu MH17 allatulistamisega, mida nad seni on eitanud,» ütles Mikser. «Holland ja Austraalia on palunud Venemaal astuda läbirääkimistesse, mille eesmärk on leida õiglane lahendus ning tuua süüdlased vastutusele. Sama seisukohta jagasid täna ka kõik kohal olnud Euroopa Liidu välisministrid.»

Päevakorra esimeses punktis arutasid ministrid Iraani tuumaleppe ümber kujunenud olukord. Mikseri sõnul on EL-i ja USA eesmärk ühine – takistada Iraanil omandada tuumarelv. «Euroopa Liit peab töötama tekkinud olukorrale lahenduse leidmise nimel ja seda tihedas suhtluses USA ning samuti Iraaniga. Leppe edasisele tulevikule mõeldes tuleb arvestada ka transatlantilistele suhetega,» ütles Mikser.

Seejärel arutas nõukogu Venezuelas toimunud presidendivalimisi, mis ei olnud ausad, usaldusväärsed ega läbipaistvad. Välisministrid võtsid vastu ka järeldused Venezuela kohta, millega kutsutakse üles korraldama uusi rahvusvahelistele standarditele vastavaid valimisi.

Lõuna ajal arutasid ministrid sündmusi Gazas ning Lähis-Ida rahuprotsessi, millele oodatakse USA lubatud ettepanekuid. Eesti näeb jätkuvalt, et ainuvõimalk lahendus on läbirääkimiste teel kahe riigi vahel.

Arutades Euroopa Liidu suhteid Aafrika, Kariibi mere ja Vaikse ookeani (AKV) riikidega pärast Cotonou lepingu aegumist 2020. aastal, avaldas Mikser lootust, et läbirääkimised uue lepingu sõlmimiseks algavad võimalikult kiiresti.

Pärast lõunat käsitlesid ministrid ka Euroopa Liidu võimalusi toetada usaldusväärsete valimiste toimumist Kongo Demokraatlikus Vabariigis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles