Austria valitsus kavatseb sisserändajate toetusi vähendada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Austria Nickelsdorfi raudteejaamas 2015. aastal.
Migrandid Austria Nickelsdorfi raudteejaamas 2015. aastal. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix

Austria koalitsioonivalitsus avalikustas plaani, mille kohaselt vähendatakse immigrantidele ja ka põgenikele mõeldud toetusi. Sellega loodetakse vähendada riiki saabuvate inimeste arvu. 

Baastoetuse ülempiiriks seatakse 563 eurot kuus. Keeletesti edukalt läbinud austerlaste jaoks on ülempiiriks 863 eurot. Samuti ei ole plaanide kohaselt võimalik immigrantidel selliseid toetusi esimese viie riigis viibitud aasta jooksul saada.

Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

Austria konservatiivne kantsler Sebastian Kurz ja tema paremäärmuslastest koalitsioonipartnerid on lubanud immigratsiooni osas karmi liini hoida. Kurz lubas eelmise aasta valimiste eel, et piirab põgenikele mõeldud toetusi ja sulgeb Euroopasse viivad rändeteed.

«Peamine reegel, mille kehtestame on see, et saksa keele oskamine saab olema võtmetähtsusega täieliku baastoetuse saamiseks,» ütles Kurz täna. «See tähendab, et need, kellel on ebapiisavad keeleoskused, ei saa nõuda täielikku põhitoetust,» lisas ta. 

Esmaspäevane teadaanne tekitab Austria ja ülejäänud Euroopa Liidu vahel konflikti, sest Euroopa Liidu vaba liikumise reeglite kohaselt peavad kõigi liikmesriikide kodanikud saama võrdse kohtlemise osaliseks. 

Euroopa migrandikriisi kõrghetkel ehk 2015. aastal taotles Austrias varjupaika rohkem kui 90 000 inimest ehk üle ühe protsendi riigi rahvaarvust. Algselt suhtuti põgenikesse positiivselt, aga rahva meelsus muutus ruttu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles