Selgus Hispaania peaministri usaldushääletuse aeg

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix

Hispaania parlament korraldab usaldushääletuse peaminister Mariano Rajoyle reedel seoses valitseva Rahvapartei (PP) süüdismõistmisega altkäemaksu kohtuasjas.

Hispaania riigikohus määras neljapäeval pikad vanglakaristused mitmele poliitikule ja ärimehele, kes olid süüdi mõistetud altkäemaksus, millest võitis väidetavalt ka PP. Erakonnale määrati 245 000 euro suurune trahv.

Hispaania riigikohus mõistis neljapäeval aastatel 1999.- 2005 aset leidnud korruptiivsete tehingute eest vangi 29 inimest, kellele määrati korruptsiooni, omastamise ja rahapesu eest kokku 351 aastat trellide taga.

Kohus ei pea PP-d tehingutega otseselt seotuks, kuid leidis, et erakond sai neist tulu. PP-l tuleb maksta tagasi riigikassasse 245 000 eurot.

Tegemist on Hispaanias esimese juhtumiga, kus valitsuspartei kohtus süüdi mõistetakse.

Parlamendi alamkoda saadikutekoda teatas esmaspäeval, et korraldab neljapäeval debati selle üle, kas Rajoy tuleks asendada sotsialistide (PSOE) liidri Pedro Sánchezega, ja hääletab opositsiooni esitatud umbusaldusavalduse üle reedel.  

Kolm ülejäänud suurerakonda peale PP on kutsunud Rajoy´d tagasi astuma, kuid peaminister on seni survet tõrjunud. Ta on nimetanud opositsiooni kampaaniat «oportunistlikuks» ja öelnud, et ebastabiilsus on vastuolus Hispaania rahva üldiste huvidega.

Sánchez ei ole seni kogunud 350-kohalises killustunud kojas piisavalt toetust, et Rajoy umbusaldamine ka läbi läheks.

Sotsialistide algatust toetab vasakäärmuslik eliidivastane Podemos, kuid peaministri väljavahetamiseks läheb vaja ka seni Rajoy vähemusvalitsust toetanud ärimeelse Ciudadanose või rahvuslaste ja separatistide väikeparteide toetust.

Ciudadanose esimees Albert Rivera ei toeta Sáncheze katset peaministriks saada ja pooldab erakorralisi valimisi. Ciudadanos ei liitunud esialgu opositsiooni üleskutsetega Rajoyle tagasi astuda, kuid esmaspäevaks oli Rivera meelt muutnud.

«Meil on vähemusvalitsus, mis on jäänud üksi ja hoiab võimust kinni, koos peaministriga, kes ei reageeri,» lausus Ciudadanose esimees ajakirjanikele.

Hiljutiste arvamusküsitluste kohaselt on Ciudadanos tõusnud Hispaania populaarseimaks parteiks, kuid see ei võidaks valimistel parlamendienamust.

PP-l on 350-kohalises saadikutekojas 134 kohta ja ta valitseb paremtsentristliku Ciudadanose ja väikeste regionaalparteide toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles