Merkeli sõnul tuleb kaitsta eurotsooni põhimõtteid (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Simone Kuhlmey/Pacific Pr/SIPA/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel rõhutas esmaspäeval vajadust austada eurotsooni põhimõtteid ja avaldas soovi teha koostööd iga Itaalia valitsusega.

«Me tahame töötada koos iga valitsusega, kuid mõistagi on meil eurotsooni sees põhimõtted,» lausus Merkel.

Kantsler ei maininud otseselt populistide valitsuse moodustamise katse nurjumist Itaalias ning ökonomist Carlo Cottarelli nimetamist valitsuse etteotsa, mis peaks juhtima Itaaliat uute valimisteni.

Ta meenutas vasakäärmuslase Alexis Tsiprase valimist Kreeka peaministriks, öeldes, et selle juhtumi puhul "oli samuti laual palju küsimusi, kuid lõpuks suutsime üksmeele leida".

«Me peame selle ülesandega toime tulema, sest Itaalia on Euroopa Liidu tähtis liige,» lausus Merkel.

Itaalia president Sergio Mattarella tegi kärpeid pooldavale majandusteadlasele Carlo Cottarellile esmaspäeval ülesandeks moodustada tehnokraatidest valitsus pärast seda, kui riik populistide ebaõnnestunud katse järel võimule saada taas poliitilisse kaosesse langes.

Populistide valitsuse ametissenimetamise nurjas nende klammerdumine majandusministri kandidaadi Paolo Savona külge, keda Mattarella keeldus heaks kiitmast.

Cottarelli sõnul kavatseb ta hiljemalt 2019. aasta algul valimised korraldada.

«Ma tulen parlamenti programmiga, mis usaldushääletuse võitmise korral sisaldab hääletust 2019. aasta eelarve üle. Siis saadetakse parlament laiali ja korraldatakse valimised 2019. aasta algul,» lausus Cottarelli pärast kohtumist Mattarellaga.

Kuid ta lisas, et kui parlament tema valitsust heaks ei kiida, nagu tõenäoliselt juhtub, tulevad uued valimised pärast augustit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles