Senatis tööd alustav Paraguay president pani ameti maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paraguay president Horacio Cartes.
Paraguay president Horacio Cartes. Foto: SCANPIX

Paraguay president Horacio Cartes astus esmaspäeval tagasi kauaoodatud sammuna, mis annab talle võimaluse jätkata oma poliitilist karjääri senatis.

Uueks riigijuhiks saab paariks kuuks hiljuti asepresidendiks tõusnud Alicia Pucheta. Presidendi tagasiastumise peab kinnitama senat ning sammu heakskiitmine on tõenäoline.

Võimuerakonda Colorado kuuluva Cartese viieaastane ametiaeg presidendina lõpeb augustis ning Paraguay põhiseaduse järgi saavad endised presidendid automaatselt ilma hääleõiguseta eluaegseks senaatoriks.

Cartes aga võitis aprillis peetud valimistel senatikoha ning see võimaldab tal pikendada oma poliitilist mõju riigis. Ülemkohus on otsustanud, et presidendi selline tegevus on põhiseaduspärane.

Selleks, et enne senati eelseisvat istungjärku senaatoriks vannutatud saada, pidi ta enne presidendi ametiaja lõppu tagasi astuma.

Aprillis presidendiks valitud Colorado liige Mario Abdo Benítez vannutatakse riigipeaks 15. augustil.

Opositsiooni endise presidendikandidaadi Efraín Alegre sõnul on Cartese positsioon hääleõigusega senaatorina ebaseaduslik, sest «põhiseaduse järgi saavad endistest presidentidest eluaegsed senaatorid».

Eluaegse senaatori ametikoht on suuresti sümboolne, sest sellega ei kaasne ka palka ega immuniteeti.

Paraguayl on pärast diktatuuri lõppu olnud vaid üks president, kes pole tulnud Colorado ridadest. See oli aastatel 2008-2012 riigipeana tegutsenud Fernando Lugo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles