Trump ja Abe nõuavad Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammi lammutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: AFP / Scanpix

​USA president Donald Trump ja Jaapani peaminister Shinzo Abe rõhutasid esmaspäeval "tungivat vajadust" Põhja-Korea tuumarelva- ja ballistilise raketiprogrammi lammutamise järele, nimetades seda "imperatiiviks", teatas Valge Maja.

Trump ja Abe arutasid telefonivestluses «hiljutisi arenguid Põhja-Koreas ning kinnitasid, et kohtuvad uuesti tiheda koordinatsiooni jätkamiseks enne oodatavat kohtumist Ühendriikide ja Põhja-Korea vahel», seisis avalduses.

«President ja peaminister kinnitas jagatud nõudmist saavutada Põhja-Korea tuuma-, keemia- ja bioloogilise relvade programmi ja ballistilise raketiprogrammi täielik ja püsiv lammutamine,» lisas Valge Maja.

Eelmisel nädalal taunis Põhja-Korea USA survet «ühepoolseks tuumarelvadest loobumiseks» ja tühistas protestiks USA ja Lõuna-Korea ühisõppuse vastu kõrgetasemelied kõnelused Lõuna-Korea ametnikega.

Trump teatas neljapäeval, et tühistab Põhja-Korea vaenulikkuse tõttu 12. juuniks Singapuri kavandatud tippkohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, kuid jättis valmisolekuga «igal ajal» kohtuda sellele siiski ukse avatuks. Reedel andis ta mõista, et tippkohtumine võib siiski aset leida.

Ühendriikide ja Põhja-Korea tippkohtumise võimalusi suurendas oluliselt laupäeval aset leidnud Kimi kohtumine Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, mille järel teatas Lõuna-Korea presidendi kantselei, et «liidrid vahetasid arvamusi ja arutasid viise Panmunjomi deklaratsiooni elluviimiseks ja eduka USA -Põhja-Korea tippkohtumise tagamiseks».

Moon teatas pärast kohtumist, et «Kim väljendas soovi lõpetada eduka tippkohtumisega sõja ja vastasseisu minevik ning teha koostööd rahu ja õitsengu nimel».

USA välisministeerium teatas pühapäeval, et Ühendriikide delegatsioon peab kaht Koread lahutavas demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomi piirikülas, kus Kim ja Moon kohtusid, ettevalmistavaid kõnelusi USA ja Põhja-Korea tippkohtumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles