Kuuba kinnistab majandusreformide pikendamise põhiseaduses

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba endine president Raúl Castro.
Kuuba endine president Raúl Castro. Foto: AFP/SCANPIX

Kuuba

Kuuba muudab majanduse avamiseks mõeldud reformide pikendamiseks põhiseadust, kuid jätab muutumatuks selle "sotsialismi pöördumatu olemuse", ütlesid võimud esmaspäeval.

Endine president Raúl Castro (87), kes lahkus aprillis ametist, alustas 2011. aastal majandusreforme bürokraatliku ja keskselt juhitud majanduse avamiseks väikestele erafirmadele ja välisinvesteeringutele.

Esimestel aastatel tõid muudatused kaasa tegevuspuhangu, mida iseloomustasid restoranide ja teiste teenustele orienteeritud äride avamine, kuid nad ei suutnud seisakus majandust siiski paigalt liigutada.

Parlamendi laupäevasel istungil moodustati erikomisjon, mille ülesanne on esitada põhiseadusmuudatused, mida saadikud enne rahvahääletusele panekut arutavad.

Muudatuste üksikasju ei avaldatud, kuid eeldatavasti on tegemist jätkuga Castro algatatud reformidele, ning need annavad õiguslikud raamid juba tehtud muudatustele.

Castro ütles 19. aprillil presidendiametit senisele asepresidendile Miguel Díaz-Canelile üle andes, et tema reformid "ei ole mõeldud muutma sotsialismi pöördumatut olemust" Kuubas.

Castro peaks jääma Kuuba kommunistliku partei peasekretäriks 2021. aastani.

Kuuba põhiseadust on alates vastuvõtmisest 1976. aastal muudetud kolm korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles