EL suunab eelarveraha Ida-Euroopast lõunasse, Eesti peab leppima märkimisväärse kärpega (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromünt.
Euromünt. Foto: Jaap Arriens/Sipa USA/Scanpix

Brüssel kavatseb suunata üle 30 miljardi euro Kesk- ja Ida-Euroopast Kreekasse, Itaaliasse ja Hispaaniasse.

Täna avalikustatav 2021.-2027. aasta Euroopa Liidu eelarvekava näeb ette drastilist fondide ümberjagamist lõunamaadesse Kesk- ja Ida-Euroopa riikide arvelt. Tegu on oluliselt suurema ümberjaotusega kui algselt plaanitud kümme protsenti.

Täpsemate arvude üle peetakse Euroopa Komisjonis endiselt tuliseid debatte, kuid komisjoni liikmetele esitatud kava kohaselt vähendataks Poolale suunatud rahastust 23 protsendi võrra. See tähendaks 19,5 miljardi euro suuruseid kärpeid 2014.-2020. aasta perioodiga võrreldes, mil Poola sai ühiskassast kokku 83,8 miljardit eurot.

Ungari, Tšehhi, Eesti ja Leedu peavad tõenäoliselt leppima 24 protsendi suuruste kärbetega.

Vastupidiselt suurendatakse lõunapoolsetesse riikidesse suunatavat raha. Hispaania saab juurde viis protsenti ehk 34 miljardit eurot, Kreeka kaheksa protsenti 19,2 miljardi euro ja Itaalia 6,4 protsenti 38,6 miljardi euro näol.

Uue kava kohaselt peaksid eelarveühtlustumise tagajärjed enda kanda võtma Kesk-Euroopa riigid, mis on lõiganud suurimat kasu EL-i idasuunalisest laienemisest 2004. aastal.

Kokku kaotavad Balti riigid ja Visegradi grupi all tuntud neli Kesk-Euroopa riiki järgmise eelarveperioodi jooksul 37 miljardit eurot.

Kommentaarid (24)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles