Hodorkovski: Putini režiim võib iga hetk kokku kukkuda (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Venemaa suurärimees, Kremli kriitik Mihhail Hodorkovski Swissotelis.
Endine Venemaa suurärimees, Kremli kriitik Mihhail Hodorkovski Swissotelis. Foto: Erik Prozes / Postimees

Endise Vene oligarhi ja nüüdse dissidendi Mihhail Hodorkovski hinnangul võib president Vladimir Putini režiim iga hetk kokku kukkuda.

Eile Leedu televisioonis näidatud usutluses ütles Hodorkovski, et režiimi langemise võib põhjustada mõni ootamatu ühiskonda pahandav sündmus. Ta tõi näiteks Kemerovo ostukeskuse Zimnjaja Višnja põlengu, kus hukkus kümneid inimesi.

«2014. aastal lõppes Venemaale iseloomulik 15-aastane võimutsükkel. See ei ole mingi ebausk, vaid seondub põlvkondade vahetusega riigijuhtimises. Sealtpeale on võimusüsteem muutunud ebakindlaks,» sõnas Hodorkovski.

«Putin ületas selle veelahkme hõivates Krimmi. See oli selline ühiskondlik vapustus, mis võimaldas saada mõnda aega uut energiat, uut legitiimsust. Kuid põhimure ei ole kuhugi kadunud,» ütles ta.

Hodorkovski sõnul ei suuda Venemaa vananevad võimud enam väljakutsetele kohaselt vastata.

«Ülemkiht vananeb, riigiaparaadi keskmine iga jääb samaks. Ja see erinevus ei kao kuhugi. See ei ole mitte ainult ealine lõhe, see on lõhe ka võimu tagamise seisukohast. Tinglikult 55-aastane Putin võib 40-aastase aparaadi jaoks olla tagaja, 66-aastane Putin on endiselt keskmiselt 40-aastase aparaadi jaoks seda märksa vähemal määral,» ütles Hodorkovski.

«Ja see tekitab soodsa tagasiside süsteemi, kui irdunud ülemkiht ei suuda enam väljakutsetele tõhusalt vastata ja need väljakutsed hakkavad riiki kõigutama. Nägime seda hiljuti Kemerovo Zimnjaja Višnja näitel, nad lihtsalt ei suutnud sündmusele õigesti reageerida pika aja vältel,» ütles Hodorkovski.

««Must luik», ootamatu sündmus võib leida aset täna, homme või ei kunagi. Kuid me peame olema omalt poolt selleks valmis,» lisas ta.

«Lisaks režiimi möödapääsmatule loomulikule langemisele võib see praegu kokku kukkuda seoses ootamatu mõjuriga. Enne 2014. aastat oli see vähetõenäoline. Praegu on see võimalik iga hetk,» märkis Hodorkovski.

«Meie, Vene opositsiooni jaoks on äärmiselt tähtis, et selle tulemusel ei uueneks seesama kuritegelik võim, vaid et riik naaseks normaalsele Euroopa arenguteele,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles