Liibüa rivaalitsevad juhid määrasid kindlaks valimiste aja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa peaminister Fayez al-Sarraj rahukonverentsil Élysée palees Pariisis.
Liibüa peaminister Fayez al-Sarraj rahukonverentsil Élysée palees Pariisis. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix

Liibüa rivaalitsevad liidrid jõudsid tänasel Pariisi konverentsil üksmeelele korraldada parlamendi- ja presidendivalimised 10. detsembril.

Peaminister Fayez al-Sarraj nõunik Taher El-Sonni teatas kokkuleppele jõudmisest Twitteri säutsuga.

Ta märkis, et Liibüa rahvusliku ühtsuse valitsuse (GNA) peaminister al-Sarraj ning kindral Khalifa Haftani, kelle Liibüa rahvusarmee domineerib riigi idaosas ja allub seal baseeruvale parlamendile, panevad "põhiseadusliku aluse" paika 16. septembriks.

Liibüa valimiste kuupäeva kindlaksmääramine teisipäeval on tähtis samm leppimise suunas, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron, võõrustades Pariisis Liibüa rivaalitsevaid liidreid.

Nende kohtumine rahukonverentsil oli "ajalooline kokkusaamine", millel oli "kogu rahvusvahelise kogukonna toetus", ütles Macron kõnelustele järgnenud pressikonverentsil.

Macroni juhtimisel on Prantsusmaa mänginud suuremat rolli eri rühmituste lepitamisel. Varem on Liibüas üritanud rahu ja poliitilist stabiilsust saavutada nii Ühinenud Rahvaste Organisatsioon kui ka varasem koloniaalvõim Itaalia. 

Liibüas valitseb kaos pärast ülestõusu, mille käigus kukutati ja tapeti kauaaegne diktaator Muammar Gaddafi. Riik on lõhenenud kahe rivaalitseva valitsuse ja parlamendi vahel ning osa riigi territooriumist on relvarühmituste kontrolli all.

Gaddafi 42-aastase valitsusaja jooksul valimisi läbi ei viidud, pärast tema kukutamist on parlamendivalimised toimunud 2012. ja 2014. aastal.

ÜRO erisaadik Ghassan Salamé väljendas veebruaris lootust, et ka 2018. aastal õnnestub läbi viia parlamendi- ja presidendivalimised, kuid hoiatas, et tingimused ei pruugi selleks veel sobivad olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles