CIA Euroopa salavanglad pakuvad endiselt kõneainet (5)

Merili Arjakas
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pealinna Vilniuse lähedal asuv Antiviliai endine ratsabaas, kus väidetavalt hoiti kinni Al-Qaedaga seostatavad USA Luure Keskagentuuri vange.
Leedu pealinna Vilniuse lähedal asuv Antiviliai endine ratsabaas, kus väidetavalt hoiti kinni Al-Qaedaga seostatavad USA Luure Keskagentuuri vange. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Inimõiguste Kohus avaldab homme, kas Leedu ja Rumeenia rikkusid neis riikides väidetavalt asunud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate tõttu Euroopa inimõiguste konventsiooni.

Leedu ja Rumeenia vastu esitatud kaebuse järgi lubasid need riigid enda territooriumi kasutada CIA salavanglate rajamiseks. Teadaolevalt väärkoheldi seal nii füüsiliselt kui ka vaimselt kinnipeetavaid, keda piinati, sunniti põhjuseta üksikvangistusse ja kellel ei lubatud perega ühendust võtta.

Lisaks sellele väidavad kaebajad, et Leedu ja Rumeenia lubasid vange toimetada teistesse CIA kontrolli all olevatesse asutustesse välisriikides, pikendades seeläbi kinnipeetavate kannatusi veelgi. Samuti polevat riigid läbi viinud põhjalikku uurimist neile esitatud kahtlustuste kohta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles