USA rahastas El Salvadori politsei ebaseaduslikke hukkamisi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Salvadori politseinikud saabuvad narkojõukude kuriteopaigale.
El Salvadori politseinikud saabuvad narkojõukude kuriteopaigale. Foto: JOSE CABEZAS / REUTERS / SCANPIX

USA on rahastanud ja varustanud Kesk-Ameerika riigi El Salvadori politsei paramilitaarset eliitrühma, keda kahtlustatakse jõuguliikmete illegaalses hukkamises.

USA administratsioonid on andnud El Salvadori sise- ja kaitsejõudude tugevdamiseks miljoneid dollareid. El Salvador on hädas narkojõukude tegevusega. Neist tuntuim on MS-13, mis sai alguse 1980. aastatel Los Angeleses, kuid kuhu kuulub nüüd kümneid tuhandeid pühendunud liikmeid El Salvadoris. 

Jõukude ohjeldamiseks loodi 2003. aastal «Mano Dura» ehk Kõva Käe programm, mille ressursse kahekordistati 2014. aastal. Programmi rahastus pärineb suures osas USA valitsuselt.

CNNile lekitatud ÜRO raport süüdistab riigi politseijõude ebaseaduslikes hukkamistes. Näiteks viis märkimisväärses osas USA rahastusel põhinev erireaktsioonide politseiüksus ellu 43 väidetavate jõuguliikmete hukkamist eelmise aasta esimese kuue kuuga. Nendest tapmistest on mitut uurinud El Salvadori politsei kui mõrva. 

Kuigi see üksus on nüüdseks laiali saadetud, on paljud ohvitserid liitunud teiste politseirühmadega.

Politsei tegevust kinnitavad ka ohvitseride vahelised WhatsAppi vestlused, kus omavahel arutatakse, kuidas peita ebaseaduslike hukkamiste jälgi ja milliseid jõuguliikmeid sihtmärgiks võtta.

USA andis eelmisel aastal El Salvadori politseijõududele 63 miljonit eurot ja 2016. aastal 59 miljonit. Kuigi rahastatud üksustele peavad andma heakskiidu USA Föderaalne Juurdlusbüroo ja Uimastivastane Agentuur, pole nende kontroll olnud piisav.

USA saatkond El Salvadoris taunib igasugu seotust kohtuotsuseta hukkamistega, kuid rõhutab, et kõik USA toetust saanud üksused on läbinud põhjaliku taustakontrolli. Saatkond ei kinnita, kas erireaktsioonide üksust on toetatud ka surmava varustusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles