Belgia rünnakut käsitletakse tõenäoliselt terroriaktina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud räägivad lastevanematega Liège'i linna koolides.
Politseinikud räägivad lastevanematega Liège'i linna koolides. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Belgias teisipäeval kolme surmaga lõppenud rünnakut tuleb suure tõenäosusega käsitleda terroriaktina, ütles täna prokuratuur.

Ründajaks oli 1982. aastal sündinud ja varem röövimises, vägivallatsemises ja uimastiäris süüdimõistetud Benjamin Herman, ütles juurdlusega seotud allikas. Herman oli jälgitavate isikute nimekirjas kontaktide tõttu radikaalsete islamistidega.

Belgia prokuratuuri kinnitusel uuritakse juhtunut terrorirünnakuna.

«Allahu Akbar!» karjub ründaja korduvalt Belgia rahvusringhäälingus avaldatud amatöörvideos juhtunust.

Herman oli jooksus alates esmaspäeva õhtust seoses tapmisega Lõuna-Belgias Oni linnas, ütles sama allikas, kuigi kohalike võimude sõnul pole nad veel Liège'i intsidendiga seost loonud.

Föderaalprokuratuuri pressiesindaja Eric Van Der Sypt ütles, et nende hinnang tugineb juurdluse «esmastele elementidele», muu hulgas sellele, et ründaja hüüdis mitu korda «Allahu akbar», samuti riiklikult julgeolekult saadud infol, mille põhjal oli kurjategija ühenduses radikaliseerunud isikutega.

Van Der Sypt hoiatas aga, et informatsioon pärineb 2016. aasta lõpust ja 2017. aasta algusest ning seda ei ole veel kinnitatud.

Islamiriigi taktika

Prokurörid rõhutavad ka, et tegutsemise viis - rünnata relvastatud politseinikke ja kasutada neilt võetud relvi nende endi vastu - on äärmusrühmituse Islamiriik (IS) levinud taktika. IS võttis oma 2016. aastal Brüsselis tehtud terrorirünnakud.

Belgia siseminister Jan Jambon manitseb hoiduma tegemast rutakaid järeldusi ründaja teo ekstremistlike seostega.

«On signaale tema radikaliseerumisest vanglas, aga kas see radikaliseerumine viib niisuguste tegudeni? Me peame sellega seoses esitama endale hulga küsimusi,» ütles minister raadiojaamale RTL.

Prokurörid ütlesid ka, et Liège´is kolm inimest tapnud Hermanit kahtlustatakse eelnevalt veel ühe inimese tapmises.

Tegemist oli väidetavalt Hermaniga seotud heroiinidiileriga, kes löödi esmaspäeva õhtul Luksemburgi piiri lähedal külas haamriga surnuks.

Uurijad leidsid teisipäeval haamri Hermani autost ja Jamboni sõnul usub politsei, et Liège'i ründaja tappis mehe mõni tund pärast vanglast vabanemist.

Selle juhtumi üle käib eraldi juurdlus.

Just vanglast vabanenud

Belgia rahvusringhäälingu RTBF teatel vabastati kahtlusalune esmaspäeval vanglast.

«Kahtlustatakse, et ta radikaliseerus (vanglas)... Ta kuulus tõenäoliselt islamistist värbaja kaaskonda,» ütles allikas.

Siseminister Koen Geens ütles, et tunneb end juhtunu eest vastutavana, sest tema vastutab vanglate eest.

Rünnakus tapeti kaks politseinikku ja üks tsiviilisik. Ründaja võttis Léonie de Waha nimelises koolis pantvangi ühe naise, enne kui politsei ta maha lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles