Prantsuse «ämblikmees» ühines tuletõrjega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malist pärit «ämblikmees» Mamoudou Gassama külastab Pariisi tuletõrjebrigaadi.
Malist pärit «ämblikmees» Mamoudou Gassama külastab Pariisi tuletõrjebrigaadi. Foto: ERWAN THEPAULT / AFP / Scanpix

Malist pärit Mamoudou Gassama on tõstetud Prantsusmaal kangelase staatusesse. Nähes neljanda korruse rõdu ääre küljes rippunud last ronis mees vähem kui minutiga mööda maja välisfassaadi üles ja päästis lapse, keda hoidis kinni vaid kõrvalkorteris elav naaber.

Prantsusmaa president Emmaneul Macron lubas Gassamale anda Prantsuse kodakondsuse. Gassama peaks kodakondsuse saama kolme kuu jooksul.

Kuid enne seda vaadati Gassama immigratsioonipaberid eile kiirkorras läbi. See võimaldas tal ühineda Prantsuse tuletõrje ja päästeteenistusega.

Gassama alustab kümnekuise madalalt tasustatud praktikaga, et õppida selgeks ameti põhitõed. Seinal ronimine on mehel juba selge, kuid kurssi tuleb end viia ka ametijuhistega. 

Gassama lahkus Malist teismelisena ning sõitis läbi Liibüa ja üle Vahemere Itaaliasse. Teekond oli vaevaline, sest Liibüas mees arreteeriti ja teda peksti. Ta veetis neli aastat Itaalias enne seda, kui saabus eelmise aasta septembris Prantsusmaale, et ühineda oma vennaga. 

Ilma ametlike dokumentideta oli ta sunnitud magama Montreuili migratsioonikeskuses põrandal. Ametliku staatuseta põgenikel pole lubatud Prantsusmaal töötada.

Montreuili linnapea Patrice Bessac imetles Gassama julgust ja lubas talle kindlustada kindla majutuse. Inimõiguslased aga süüdistavad valitsust, et see on rakendanud Gassama PR-kampaania ette ilma tegelikult Prantsusmaa põgenikekriisi lahendamast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles