Babtšenko mõrvas süüdistab Ukraina Venemaad, Venemaa Ukrainat (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Babtšenko 2017. aasta novembris Kiievis
Arkadi Babtšenko 2017. aasta novembris Kiievis Foto: SCANPIX

Kiievis tulistati tuntud Ukraina-meelset Vene ajakirjanikku Arkadi Babtšenkot, kes suri saadud vigastustesse. Tema surma on kommenteerinud poliitikud ja ajakirjanikud nii Venemaal kui Ukrainas. 

Babtšenko mõrva kommenteerides viitas Ukraina peaminister ajakirjaniku viimasele Facebooki-postitusele, milles ta meenutas õnnelikku pääsemist, kui ta oli sõjakorrespondent Ida-Ukrainas. Ruumipuudusel ei lubatud teda Ukraina helikopteri pardale. Vene-meelsed mässulised lasid helikopteri alla ning 14 inimest hukkus. 

«Kümme tundi tagasi kirjutas Babtšenko oma teisest sünnipäevast. Ja siis nad tapsid ta,» ütles Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman. 

«Ma olen kindel, et Venemaa totalitaarne masin ei andestanud talle ausust ja põhimõttelist hoiakut. Ta oli Ukraina tõeline sõber, kes rääkis maailmale tõtt Venemaa agressioonist,» ütles peaminister. «Tapjad peavad saama karistuse.»

Vene välisministeeriumi avalduses nõutakse, et Ukraina võimud viiksid läbi põhjaliku juurdluse. Lisaks süüdistavad nad Ukraina valitsust veriste kuritegude karistamatus sooritamises. Nad avaldasid kaastunnet Babtšenko lähedastele ja sõpradele.

Venemaa alaline esindaja ÜROs Vassili Nebenzja ütles, et võib arvata, et juhtunus süüdistavad Ukraina võimud ikka ja alati Venemaad. 

«Kui sa kardad tagakiusamist Venemaal, siis kõige rumalam tegu on Kiievisse põgeneda. Parem saada siin natuke taga kiusatud kui saada seal vastu vahtimist,» ütles Kremli finantseeritavate meediakanalite RT ja Sputniku peatoimetaja Margarita Simonjan. 

Vene opositsioonipoliitik Dmitri Gudkov tviitis, et ta on väsinud kuulmast sõprade ja tuttavate tapmistest.

Sõltumatu vene ajakirjanik Jevgenia Albats aga kommenteeris Babtšenko mõrva, et selle jaoks polnud mitte mingit muud põhjust kui see, mida Babtšenko kirjutas. 

Viimaste aastate jooksul on Kiievis tapetud mitu prominentset Venemaa kriitikut, nende seas tuntud Valgevene ajakirjanik Pavel Šeremet, Ukraina sõjaväe luureohvitser kolonel Maksim Šapoval ja endine Venemaa parlamendisaadik Denis Voronenkov. 

Endine Gruusia president ja Ukraina Odessa piirkonna kuberner Mihheil Saakašvili kirjeldas juhtunut, et kuna Porošenko nimetas ta Vene agendiks ja kulutas kõik Ukraina julgeolekuteenistuse ressursid tema vastu võitlemiseks, siis pole neil võimekust tegeleda Putini saadetud tegelike agentide ja tapjatega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles