Umbusaldusest hoolimata ei kavatse Hispaania peaminister tagasi astuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaministrile Mariano Rajoyle aplodeerivad erakonnakaaslased parlamendiistungil Madridis.
Hispaania peaministrile Mariano Rajoyle aplodeerivad erakonnakaaslased parlamendiistungil Madridis. Foto: Juan Medina / Reuters

Hispaania peaminister Mariano Rajoy teatas enne reedele kavandatud usaldushääletust parlamendis, et ei kavatse tagasi astuda.

Rajoy vastas täna parlamendis küsimustele. Peaminister kavatseb enda sõnul «täita hispaanlaste poolt antud mandaadi» ja töötada valitsusjuhina oma ametiaja lõpuni 2020. aastal.

Hispaania riigikohus määras neljapäeval pikad vanglakaristused mitmele poliitikule ja ärimehele, kes olid süüdi mõistetud altkäemaksus, millest võitis väidetavalt ka Rajoy võimuerakond Rahvapartei (PP). Erakonnale määrati 245 000 euro suurune trahv.

Kõik suuremad opositsiooniparteid kutsuvad Rajoyd tagasi astuma. Peaminister andis kohtus ka tunnistusi ja kohtuotsuses seati küsimärgi alla tema tunnistuse tõsiseltvõetavus.

Kohtuotsusega «ei mõistetud Hispaania valitsust süüdi, otsusega ei mõistetud PP-d süüdi», ütles Rajoy parlamendile.

Parlamendi alamkoda saadikutekoda teatas esmaspäeval, et korraldab neljapäeval debati selle üle, kas Rajoy tuleks asendada sotsialistide (PSOE) liidri Pedro Sánchezega, ja hääletab opositsiooni esitatud umbusaldusavalduse üle reedel.  

Umbusaldusavaldus vajab parlamendis 176 seadusandja ehk absoluutse enamuse toetust.

PP-l on 350-kohalises saadikutekojas 134 kohta ja ta valitseb paremtsentristliku Ciudadanose ja väikeste regionaalparteide toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles