USA ja Hiina karmistavad positsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandussekretär Wilbur Ross ja Hiina peaminister Li Keqiang Pekingis.
USA kaubandussekretär Wilbur Ross ja Hiina peaminister Li Keqiang Pekingis. Foto: Thomas Peter / AP / Scanpix

USA president Donald Trump reageeris eile kriitikale, et ta on Hiina suhtes pehmeks muutunud ja ei ohja Pekingi võimalust häirida võimaliku Põhja-Koreaga kohtumise toimumist. 

Trump teatas, et valmistub taas Hiinale kaubanduspiirangute seadmiseks ja on valmis kasutusele võtma teisigi karistusmeetmeid. 

Vähem kui nädal pärast seda, kui USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles, et kaubandussõda on ootele pandud ja tariifide kehtestamine peatatakse läbirääkimiste ajaks, muutis Valge Maja kurssi. 

USA valitsus teatas teisipäeval 25-protsendilisest imporditariifist «tööstuslikult tähtsale Hiina tehnoloogiale» ja uutest piirangutest investeeringutele ning ekspordile Hiinasse. Valge Maja teatel puudutab tariif  50 miljardi dollari ulatuses «Made in China 2025» programmi raames toodetud kaupasid ning täpne nimekiri neist avalikustatakse 15. juunil.

Varasemalt on Trump lubanud ka, et kui Hiina neile tariifidele vastab, kehtestab USA omakorda tariifid veel 100 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele.

Trumpi käik on järjekordne näide valitsuses toimuvast võimuvõitlusest, kus enda ideoloogia eest võitlevad majanduslikud natsionalistid, kes avaldavad mõju Trumpi protektsionistlike vaadetele, ja peavoolu nõuandjad nagu Mnuchin, kes kardavad, et tariifid ja piirangud investeeringutele kahjustavad aktsiaturgu ja pikaajalist majanduskasvu. 

President Trump ei soovi anda võimalust demokraatidele kritiseerida enda nõrkust Hiinaga suhtlemisel. USA on karmistanud ka enda seisukohta Hiina militaarpoliitika osas pärast seda, kui Hiina kritiseeris USA sõjalaevade möödasõitu Lõuna-Hiina mere vaidlusalustest saartest. Trump on tühistanud Hiinale saadetud kutse osaleda suurel Vaikse ookeani laevastikuõppusel. USA administratsioon üritab takistada Hiina sõjaväerajatiste ehitamist Lõuna-Hiina meres. 

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying sarjas neid arenguid. «Rahvusvahelistes suhetes vähendavad kõik kannapöörded ja oma sõnadele vastu rääkimised riigi tõsiseltvõetavust,» sõnas ta, ärgitades USA-d jätkama kõnelusi lepituse vaimus.

«Hiina ei taha tülitseda, kuid me ei karda ka kaubandussõda. Vastame kõigele ja kui USA tahab vastutustundetult käituda võtab Hiina paratamatult kasutusele karmid meetmed,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles