Narkoäri panus Prantsusmaa SKTsse on 2,7 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim.
Kanepitaim. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA / Scanpix

Ebaseaduslik narkoäri panustab Prantsuse sisemajanduse kogutoodangusse (SKT) igal aastal umbes 2,7 miljardit eurot, teatas riigi statistikaamet Insee.

Insee teatel moodustab suurima osa sellest kanepiäri, mille mahuks on miljard eurot. Teisele kohale tuleb 800 miljoni euroga kokaiiniäri. Narkokaubanduse osakaaluks SKTs hinnati 0,1 protsenti; samas hoiatati, et kuivõrd statistika tugineb majapidamiste küsitlemisel, võib tegelikkuses narkoäri maht veelgi suurem olla.

Prantsusmaa on teatanud, et hakkab alates sellest aastast oma SKT hinnangutes arvestama ka illegaalset narkoäri, et vastata Eurostati 2013. aasta nõudele arvestada SKTs narkoäri ja prostitsiooni. Viimast keeldus Prantsusmaa arvesse võtmast.

Euroopa narkootikumide raporti järgi on Prantsusmaal enamlevinud kannabinoidide kasutamine, millele järgnevad kokaiin, heroiin ja amfetamiin. 15–34-aastastest prantslastest on kanepil põhinevaid uimasteid kasutanud 22,1 protsenti, teised narkootikumid jäävad mõne protsendi juurde. Kanepi ja kokaiini tarvitamine on viimastel aastakümnetel tõusnud. 

Prantsusmaa kriminaalseadus ei tee vahet narkootikumide omamisel ja müügil ning mõlemad on ühtmoodi keelustatud. Küll aga võivad prokurörid küsida erinevat karistust sõltuvalt sellest, millisel eesmärgil ja kui palju on narkootikume omandatud.

Õiguskaitseorganite jaoks on tähtsaim Vahemere ja Kariibi mere kanepi- ja kokaiini kaubandusteede katkestamine. Prantsusmaal on narkootikumide omamises süüdi mõistetud umbes 200 000 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles