Vene ajakirjanik lavastas oma mõrva koostöös Ukraina julgeolekuteenistusega (34)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Babtšenko pressikonverentsil Ukrainas.
Arkadi Babtšenko pressikonverentsil Ukrainas. Foto: twitter.com

Eile väidetavalt Kiievis rünnaku ohvriks sattunud Vene ajakirjanik Arkadi Babtšenko lavastas oma mõrva koostöös Ukraina julgeolekuteenistusega.

Kiievi politsei oli teatanud, et Babtšenkot tulistati eile hilisõhtul oma kortermaja trepikojas mitu korda selga ja ta suri teel haiglasse pärast seda, kui ta naine oli ta haavatuna leidnud.

Babtšenko lavastas enda mõrva koostöös Ukraina Julgeolekuteenistusega (SBU), et aidata uurida tema vastu tehtud tapmisähvardusi ja nurjata Vene eriteenistuste plaane Ukrainas.

SBU ülema Vassõl Hrõtsaki sõnul tellisid mõrvakatse Vene eriteenistused ja Babtšenko aitas SBUd juurdlusel.

«Ukraina julgeolekuteenistusele laekunud informatsiooni järgi tellisid Vene ajakirjaniku Arkadi Babtšenko mõrva Vene julgeolekuteenistused ise,» ütles Hrõtsak pressikonverentsil.

Babtšenko tänas pressikonverentsil SBUd oma elu päästmise eest ja tänas ka oma leinajaid. «Olen elus ja täitnud oma ülesande,» lausus Babtšenko.

Hrõtsak teatas, et Ukraina võimud pidasid Babtšenko «mõrva» korraldaja täna Kiievis kinni. Kahtlustatav on Ukraina kodanik ja Vene eriteenistused pakkusid talle ülesande täideviimise eest 30 000 USA dollarit.

«Tänu sellele operatsioonile õnnestus meil nurjata küüniline vandenõu ja dokumenteerida, kuidas Vene julgeolekuteenistus seda kuritegu planeeris,» sõnas ta.

«Vene ajakirjaniku mõrvakatse korraldaja plaanis tappa Ukrainas 30 inimest,» lausus SBU ülem. «Selle kuriteo korraldaja ütles, et Ukraina pinnal on vaja kõrvaldada 30 inimest – mõelge vaid sellele arvule! Me teame mõnede ohvrite nimesid, kuid ei avalda neid.» 

«Korraldaja, kodanik G., pakkus ühele tuttavale, kes oli osalenud sõjalises operatsioonis Ida-Ukrainas 30 000 USA dollarit ja andis talle kuriteo toimepanemiseks 15 000 dollarit. Tema tuttav nõustus,» lausus SBU juht, lisades, et uurimine jätkub ja mitmes paigas korraldatakse läbiotsimisi.

«Mulle teadaolevalt valmistati seda operatsiooni ette kaks kuud,» rääkis Babtšenko. «Läbisin kuu aega kestnud väljaõppekursuse. Sel kuul nägin, kui hoolikalt need tüübid töötasid. Olime terve kuu jooksul ühenduses. Mõtlesime seda läbi, töötasime, tegutsesime. Tulemus oli see erioperatsioon.»

Tema sõnul tehti ettevalmistuti rünnakuks enne laupäeval Kiievis peetud UEFA jalgpalli Meistrite liiga finaalmatši.

«Tegelikult on ära hoitud palju suuremad, tõsisemad terrorirünnakud, milleks valmistuti. Selle rünnaku, millest nad rääkisid nädal aega tagasi Moskvas, et mingi ISIL valmistab ette terrorirünnakut enne Meistrite Liiga mängu, pidin nähtavasti korraldama mina,» lausus Babtšenko.

Asjaolu, et selle kuriteo korraldajad näitasid fotot temast, mis leidub ainult tema Vene passis ja Vene passibüroos, tõestab, et see info pärineb Vene julgeolekuteenistustelt, lisas ajakirjanik.

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) ülema Aleksandr Bortnikovi sõnul on väited FSB kavast Babtšenko tappa ajuvabadus ja provokatsioon.

*

Ukraina president Petro Porošenko õnnitles julgeolekuteenistust (SBU) vene ajakirjaniku Arkadi Babtšenko kaitsmisele suunatud erioperatsiooni õnneliku lõpu puhul ja andis käsu ajakirjaniku ja tema pere ööpäevaringse valve alla võtmiseks.

«Õnnitlen SBU-d. Te viisite läbi suurepärase operatsiooni vene ajakirjaniku Arkadi Babtšenko elu kaitsmiseks [...] vaevalt on tõenäoline, et Moskva sellega lepib - olen andnud käsu, et Arkadi ja tema pere julgeoleku ööpäevaringseks tagamiseks,» kirjutas Porošenko Facebookis.

Presidendi sõnul muutuvad Ukraina õiguskaitseametkonnad «Vene agressioonile ja kõigile hübriidsõja ilmingutele Ukrainas vastu seistes» iga päevaga tugevamaks.

Babtšenko väidetav mõrv vallandas Ukraina ja Venemaa vahelise laimukampaania, kus mõlemad pooled süüdistasid üksteist ajakirjaniku tapmise korraldamises.

Venemaa alaline esindaja ÜROs Vassili Nebenzja märkis pärast Babtšenko mõrvast kuulmist, et võib arvata, et juhtunus süüdistavad Ukraina võimud ikka ja alati Venemaad. 

Vene föderatsiooninõukogu välissuhete komisjoni esimees Konstantin Kossatšov nimetas Babtšenko mõrva lavastamist Ukraina võimude provokatsiooniks.

«Babtšenko osalemine Ukraina julgeolekuteenistuste provokatsioonis on häbiväärne. Mina liigitan selle lavastuse mõttetute tegude sarja, mida Ukraina võimud Venemaa suunal läbi viivad,» ütles Kossatšov.

«Kui sa kardad tagakiusamist Venemaal, siis kõige rumalam tegu on Kiievisse põgeneda. Parem saada siin natuke taga kiusatud kui seal vastu vahtimist,» ütles Kremli finantseeritavate meediakanalite RT ja Sputniku peatoimetaja Margarita Simonjan. 

Sõltumatu vene ajakirjanik Jevgenia Albats aga kommenteeris Babtšenko mõrva kohta, et selle jaoks polnud mitte mingit muud põhjust kui see, mida Babtšenko kirjutas. 

Viimaste aastate jooksul on Kiievis tapetud mitu prominentset Venemaa kriitikut, nende seas tuntud Valgevene ajakirjanik Pavel Šeremet, Ukraina sõjaväe luureohvitser kolonel Maksim Šapoval ja endine Venemaa parlamendisaadik Denis Voronenkov. 

Kremli võime teravalt kritiseerinud endine sõjaväelane Babtšenko lahkus Venemaalt 2017. aasta kevadel, sest kartis sattuda vanglasse ja teda oli ähvardatud. Kiievis töötas ajakirjanik krimmitatarlaste telekanalis ATR.

Babtšenko osales mõlemas Tšetšeenia sõjas Vene sõjaväelasena ja tegutses hiljem sõjakorrespondendina.

Viimastel aastatel on mitmed Kremli-kriitikud ja Vene liberaalid füüsiliste rünnakute ja tapmisähvarduste tõttu kodumaalt lahkunud. Paljud kurdavad ka president Vladimir Putini võimu all süveneva sallimatuse õhkkonna üle.

Kommentaarid (34)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles