Bakuu oma mees Ameerikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani päritolu USA ärimees ja lobist Adil Baguirov on oma kodukandis Daytonis tegev kohaliku tasandi poliitikas ja plaanis kandideerida vabariiklaste ridades ka Ohio osariigi senatisse. FOTO: Adil Baguirov/Facebook
Aserbaidžaani päritolu USA ärimees ja lobist Adil Baguirov on oma kodukandis Daytonis tegev kohaliku tasandi poliitikas ja plaanis kandideerida vabariiklaste ridades ka Ohio osariigi senatisse. FOTO: Adil Baguirov/Facebook Foto: Adil Baguirov/Facebook

Aserbaidžaani Laundromat – pangakontode võrgustik, mida kasutades riigi eliit luksuskaupu hankis, Euroopa poliitikutele pistist maksis ja räpast raha puhtaks pesi – vahendas ka makseid inimesele, kelle tööks on mõjutada Ameerika Ühendriikide poliitikat Aserbaidžaanile kasulikus suunas.

Aastatel 2012–2014 käis Laundromatist kokku läbi umbes 2,5 miljardit eurot. Organiseeritud Kuritegevuse ja Korruptsiooni Raporteerimise Projekt (OCCRP) ja selle pratnerid paljastasid rahapesuskeemi mullu septembris.

Osa rahast läks Aserbaidžaani valitsuse poliitiliste eesmärkide edendamiseks ning selle käigus jõudis üksjagu sellest ka nende Euroopa poliitikute pangakontodele, kes jätkasid president İlham Äliyev autoritaarse režiimi kiitmist isegi siis, kui see vahistas ajakirjanikke ja opsitsiooni aktiviste.

Nüüd on ilmnenud ka, et üks neist, kes sai Laundromatist raha – umbes veerand miljonit USA dollarit –, oli mõjukas Aserbaidžaani päritolu Ameerika nafta- ja gaasikonsultant, kelle ülesandeks oli mõjutada USA poliitikat oma kodumaale sobivas suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles