Rumeenia kohus nõuab korrumpeerunud eliiti pitsitava prokuröri tagandamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia korruptsioonitõrje agentuuri endine juht Laura Kövesi on juba ammu pinnuks silmas valitsevale eliidile, kelle räpaseid tegusid ta on päevavalgele toonud.
Rumeenia korruptsioonitõrje agentuuri endine juht Laura Kövesi on juba ammu pinnuks silmas valitsevale eliidile, kelle räpaseid tegusid ta on päevavalgele toonud. Foto: INQUAM PHOTOS / REUTERS / SCANPIX

Rumeenia konstitutsioonikohus otsustas täna, et president Klaus Iohannis peab täitma valitsuse otsuse tagandada riigi kõrgeim korruptsiooniprokurör Laura Codruța Kövesi.

Iohannis oli seni keeldunud Kövesi vallandamisotsusele alla kirjutamast ja kaitsnud prokuröri tegevust. Kohus leidis aga, et presidendil ei ole voli valitsuse otsust täitmast keelduda.

Valitsus süüdistab Kövesit põhiseaduse rikkumises, kuid prokuröri toetajad leiavad, et ta võeti sihikule sellepärast, et ta uuris riigi poliitilise eliidi korruptsiooni.

Korruptsioonitõrjeameti peaprokurörina on Kövesi aidanud viimastel aastatel tuua kohtu ette mitmeid korrumpeerunud ametnikke riigis, mida peetakse Bulgaaria kõrval Euroopa Liidu korrumpeerunuimaks.

Sellega on Kövesi pälvinud välismaalt tunnustust ning tekitanud endale Rumeenias mõjuvõimsaid vaenlasi, kellest nii mõnedki on valitseva Sotsiaaldemokraatliku Partei liikmed või sellele lähedal seisvad ärimehed.

Rumeenia korruptsioonitõrje agentuuri juht Köves ütles varem sel aastal, et amet uuris 2017. aastal võimude «seninägematutest rünnakutest» hoolimata rekordilise arvu korruptsioonijuhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles