USA nimetab ümber oma vanima väejuhatuse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
James Mattis.
James Mattis. Foto: Brendan Smialowski / AFP/Scanpix

USA kaitseministeerium nimetab ümber oma vanima väejuhatuse, et viia see vastavusse India ookeani kasvava tähtsusega Ühendriikide strateegilises mõtlemises, ütles kaitseminister James Mattis.

Teise maailmasõja järel loodud USA Vaikse ookeani väejuhatus (PACOM) kannab edaspidi nime India ja Vaikse ookeani väejuhatus.

Esialgu on nimemuutus suuresti sümboolne ning ei too kaasa väejuhatuse haldusala piiride muutmist ega ka ressursside liigutamist.

«Tunnustades India ookeani ja Vaikse ookeani suurenevat ühenduvust, nimetame USA Vaikse ookeani väejuhatuse täna ümber USA India ja Vaikse ookeani väejuhatuseks,» ütles Mattis Hawaiil Pearl Harbori sadamas.

Kaitseministri sõnul on PACOM aastakümnete vältel korduvalt kohanenud muutuvate oludega ja täna kannab ta seda pärandit edasi ajal, kui Ameerika suunab fookuse läände.

Samm on osa Washingtoni jõupingutustest seista vastu Hiina kasvavale mõjule Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, ehkki kriitikute sõnul on president Donald Trump loovutanud arvestataval määral juhtrolli piirkonnas.

Hiina avas 2017. aastal oma esimese välismaal asuva mereväebaasi Djiboutis Aafrika Sarve piirkonnas ning on tugevdanud sidemeid Pakistani, Sri Lanka ja Maldiividega.

Lisaks viib Peking ellu oma ülemaailmset taristualgatust üks vöönd, üks tee, mis hõlmab ulatuslikke investeeringuid Kagu-Aasia riikides, kuid mis tugineb USA kriitikute sõnul röövmajandusele.

«India ja Vaikse ookeani piirkonnal on palju vööndeid ja palju teid,» ütles Mattis. «Ameerika jätkab jõulist investeerimist India ja Vaikse ookeani stabiilsusesse, tugevdades vaba ja avatud reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda.»

Mattis viibis Hawaiil seoses senise PACOMi juhi admiral Harry Harrise ametist lahkumise tseremooniaga. Harrisest saab USA suursaadik Lõuna-Koreas ja tema asemel võtab väejuhatuse juhtimise üle admiral Philip Davidson.

USA kaitseministri sõnul taotleb Hiina lähitulevikus regionaalset hegemooniat India ja Vaikse ookeani piirkonnas ning Ühendriikide asendamist globaalse juhtrolli saavutamiseks tulevikus.

Tagasi üles