Euroopa inimõiguskohus: Leedus tegutses CIA salavangla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pealinna Vilniuse lähedal asuv Antiviliai endine ratsabaas, kus väidetavalt hoiti kinni Al-Qaedaga seostatavad USA Luure Keskagentuuri vange.
Leedu pealinna Vilniuse lähedal asuv Antiviliai endine ratsabaas, kus väidetavalt hoiti kinni Al-Qaedaga seostatavad USA Luure Keskagentuuri vange. Foto: Petras Malukas / AFP /Scanpix

Leedus tegutses aastatel 2005-2006 USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla, teatas Euroopa Inimõiguskohus (ECHR).

Strasbourgis asuv kohus andis Leedule käsu maksta 130 000 eurot kompensatsiooni palestiinlasele Abu Zubaydah'le, kes on Al-Qaeda liige ja keda seostatakse 11. septembri terrorirünnakutega. Praegu hoitakse teda USA Guantánamo vanglas.

Kohus otsustas, et Leedu ja Rumeenia on süüdi mitmes rikkumises ning osavõtus CIA programmist, millega peeti terrorikahtlusaluseid kinni nende territooriumil asunud salavanglates.

Kaks Guantánamos viibivat kahtlusalust esitasid 2011. ja 2012. aastal Euroopa Inimõiguskohtule hagi ebaseadusliku kinnipidamise eest CIA salavanglates aastatel 2004-2006.

Kohus leidis, et Rumeenia võimud teadsid Saudi Araabia kodanikku Abd al-Rahim al-Nashiri ähvardavast piinamisest ja surmaotsusest, kui nad lasid CIA-l teda 2004. aasta aprillist 2005. aasta novembrini Rumeenia territooriumil salavanglas kinni hoida.

Nashiri süüdistatakse 2002. aastal Prantsuse naftatankeri MV Limburg ja 2000. aastal Jeemenis 17 inimelu nõudnud rünnaku korraldamises USA sõjalaevale USS Cole.

Leedut süüdistatakse 2005. aasta veebruarist 2006. aasta märtsini tegutsenud CIA salavangla võõrustamises.

USA senati 2014. aasta raportis jõuti järeldusele, et nii Zubaydah' kui Nashiri kallal kasutati CIA vanglas piinamiseni küündivat ülekuulamistehnikat.

Kohus leidis, et mõlemal juhul olid kahtlusalused kõnealuste riikide jurisdiktsiooni all ning seega vastutavad Leedu ja Rumeenia Euroopa inimõiguste konventsiooni põhjal nende õiguste rikkumise eest. Konventsioon keelab piinamise ja surmanuhtluse.

CIA hakkas pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid toimetama Al-Qaeda kahtlusaluseid mitmesse salavanglasse erinevates maailma riikides, et ei peaks täitma USAs kehtivaid ülekuulamispiiranguid. Nüüdseks on programm ebaseaduslikuks tunnistatud.

Leedul ja Rumeenial tuleb kohtuotsusega maksta kummalegi mehele 100 000 eurot valuraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles