Hispaania parlament arutab peaministri umbusaldamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS /Scanpix

Hispaania parlament alustas täna debatti peaminister Mariano Rajoy umbusaldamise üle, sest valitsusjuhti ja tema erakonda seostatakse mitme hiljuti ulatuslikus korruptsiooniasjas süüdi mõistetud isikuga.

Hispaania riigikohus määras eelmisel nädalal pikad vanglakaristused mitmele poliitikule ja ärimehele, kes olid süüdi mõistetud altkäemaksus, millest võitis väidetavalt ka Rajoy võimuerakond Rahvapartei (PP). Erakonnale määrati 245 000 euro suurune trahv.

Kõik suuremad opositsiooniparteid kutsuvad Rajoyd tagasi astuma. Peaminister andis kohtus ka tunnistusi ja kohtuotsuses seati küsimärgi alla tema tunnistuse tõsiseltvõetavus.

Rajoy vastas eile parlamendis küsimustele, kuid keeldus tagasi astumast. Ta teatas, et kavatseb täita hispaanlaste poolt antud mandaadi ja töötada valitsusjuhina oma ametiaja lõpuni 2020. aastal.

Umbusaldusavaldus pannakse hääletusele homme.

Parlamendi alamkoda arutab ka, kas asendada Rajoy sotsialistide (PSOE) liidri Pedro Sánchezega.

Umbusaldusavaldus vajab parlamendis 176 seadusandja ehk absoluutse enamuse toetust.

PP-l on 350-kohalises saadikutekojas 134 kohta ning ta valitseb paremtsentristliku Ciudadanose ja väikeste regionaalparteide toel.

Analüütikute hinanngul on sotsialistid absoluutse enamuse kokkusaamisele lähedal. Nad on lubanud, et kui Rajoy tagandamine õnnestub, kuulutatakse välja ennetähtaegsed valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles