Jaapani vaalapüüdjad tapsid enam kui 120 tiinet vaala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani teadlased kääbusvaala uurimas.
Jaapani teadlased kääbusvaala uurimas. Foto: Kyodo / Reuters/Scanpix

Jaapani iga-aastase jahi käigus tapeti enam kui 120 tiinet vaala, selgus raportist, mis ajas raevu looduskaitsjad, vahendab CNN.

Raporti andmetest selgub, et läinud aasta suvel aset leidnud 12-nädalase iga-aastase jahiretke käigus tapeti Lõuna-Jäämerel 333 kääbusvaala, kellest 128 olid emased ning 122 neist tiined. Raporti saatis Rahvusvahelisele Vaalapüügi Nõukogule agentuur, mis kuulub Jaapani kalandusministeeriumi alla.

Kääbusvaalad Jaapani vaalapüügi laeval. 
Kääbusvaalad Jaapani vaalapüügi laeval. Foto: HANDOUT / REUTERS

Seal sisalduv looduskaitsjatele rõõmu ei valmistanud ning nende sõnul on selle sisu šokeeriv. «See on järjekordne ebavajalik tõend vaalapüügi ebavajalikust ja õudustäratavast iseloomust, eriti kui mittesurmavad uuringud on teaduslike eesmärkide teenimiseks piisavad,» märkis avalduses loomade vastu suunatud vägivallaga võitleva Humane Society International liige Alexia Wellbelove.

Jaapan on varem seletanud vaalapüüki rahvusvahelise õiguse klausliga, mis lubab neid imetajaid tappa teaduslikel eesmärkidel. 2014. aastal võitis Austraalia aga Rahvusvahelises Kohtus kaasuse, mis oli suunatud just Jaapani tegevuse vastu Lõuna-Jäämerel.

Verega kaetud Jaapani vaalapüügi alus. 
Verega kaetud Jaapani vaalapüügi alus. Foto: HANDOUT / REUTERS

Pärast kohtuotsust kuulutas Jaapan välja uue teadusprogrammi, mille käigus tapetakse igal aastal kuni 333 kääbusvaala. Jaapani kalandusministeeriumi teatel on programm vajalik, et välja selgitada parim viis selle vaalaliigi populatsiooni haldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles