Saksa paremäärmuslased nõuavad 2015. aasta rändekriisi uurimist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD toetaja hoidmas plakatit, millega nõuab Angela Merkeli arreteerimist.
AfD toetaja hoidmas plakatit, millega nõuab Angela Merkeli arreteerimist. Foto: snapshot-photography/ Seeliger / imago/ Scanpix

Paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) nõudis täna ametlikult, et parlament uuriks, kuidas toimis valitsus kolme aasta eest rändekriisi käigus.

Viimastel parlamendivalimistel tulemuse saavutanud erakond ootab parlamendilt otsust, kas kantsler Angela Merkel rikkus 2015. aasta septembris seadust, keeldudes sulgemast riigipiire sisserändajatele.

2015. aasta sügisel saabus Saksamaale sadu tuhandeid inimesi, kellest suurema osa moodustasid Süüria, Iraagi ja Afganistani sõjapõgenikud. Kokkuvõttes esitati Saksamaal üle miljoni asüülitaotluse, see omakorda vallandas migratsioonivastased meeleolud.

Nüüdseks on rändetulv vaibunud, kuid selle mõju on endiselt tuline vaidlusteema. Parlamendijuurdlus võimaldaks hoida teemat aastaid teravdatud tähelepanu all.

AfD seadusandja Beatrix von Storch ütles, et hiljutised paljastused on toonud päevavalgele korruptsiooni asüülitaotlusi menetlevas ametkonnas, mis peaks olema osa parlamendijuurdlusest.

Ta rõhutas aga, et uurimine peab jõudma välja tippu. «Asi puudutab üldist poliitilist vastutust,» ütles von Storch ajakirjanikele.

Algatuse läbiminekuks vajab AfD teiste parteide toetust, mida neil on raske saavutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles