Hispaania opositsioonil on peaministri umbusaldamiseks hääled koos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix

Hispaania peaminister Mariano Rajoy jääb reedel ilmselt ametist ilma, sest eelseisval umbusaldushääletusel kaalukeeleks peetav Baski Rahvuspartei (PNV) otsustas hääletada Rajoy vastu.

PNV teatas, et erakonna viis parlamendiliiget hääletavad Rajoy vastu.

«Arvame, et reageerime sellele, mida suurem osa baski kodanikke tahavad..., kui hääletame «jah»,» ütles PNV esindaja Aitor Esteban neljapäeval hääletuse-eelsel debatil alamkojas.

See tähendab, et umbusaldushääletuse menetluse algatanud Sotsialistlikul Töölisparteil (PSOE) on Rajoy tagandamiseks hääled koos. Hääletuse läbiminekuks vajab PSOE 350-liikmelises parlamendi alamkojas 176 häält.

Hääletus on kavandatud reedele.

PSOE algatas menetluse eelmisel nädalal pärast seda, kui kohus teatas, et tuvastas ulatusliku altkäemaksusüsteemi, milles Rajoy Rahvapartei (PP) endised ametnikud said 1999.-2005. aastal altkäemaksu tulusate riigihangete andmise vastu.

Riigikohus mõistis vangi 29 PP-ga seotud inimest. Lisaks pidi PP tagasi maksma 245 000 eurot, mille erakond skeemi raames sai ja millega rahastati valimiskampaaniaid.

Rajoyst sai eelmisel aastal esimene kohtus ütlusi andnud ametisolev Hispaania peaminister.

Kohus ütles otsuses, et Rajoy ütluste usutavus «tuleks küsimärgi alla seada».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles