Hispaania peaminister tagandati ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy (all paremal) parlamendi aplausi vastu võtmas.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy (all paremal) parlamendi aplausi vastu võtmas. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Scanpix

Hispaania peaminister Mariano Rajoy tunnistas täna umbusaldushääletusel enda kaotust ja õnnitles oma oponenti Pedro Sanchezt, kellest saab uus peaminister.

«Võttes arvesse meile teadaolevat, arvan, et umbusaldushääletus läheb läbi ja Pedro Sanchezist saab peaminister ning ma tahaks olla esimene, kes teda õnnitleb,» lausus Rajoy parlamendi ees enne hääletustulemuste selgumist.

«Demokraadina aktsepteerin ma hääletuse tulemust, kuid ei saa tehtuga nõustuda,» lisas ta.

Rajoy valitsusest sai esimene Hispaania valitsus, mis on umbusaldushääletusel tagandatud. Tema asemel võtab peaministritooli sotsialistliku Tööpartei juht Sanchez.

Rajoy tagandamise poolt hääletas 180-kohalises parlamendis absoluutne enamus.

Sanchez on öelnud, et peaministriks saades korraldab ta erakorralised valimised.

Rajoy kasutas võimalust oma kolleege ja Hispaania rahvast tänada ning sõnas, et peaministrina töötamine on olnud tema jaoks suur au.

«Ma loodan, et kui saabub hetk, saab ka minu asendaja sama öelda,» lausus Rajoy.

Sánchez võidakse ametisse vannutada juba homme ja valitsus on tal kavas nimetada järgmisel nädalal.

Hispaania seadused nõuavad võimuvaakumi vältimiseks, et umbusaldusalgatuse autorist saab uus valitsusjuht niipea, kui kuningas ta ametisse vannutab.

Rajoy Rahvapartei maine sai tõsiselt kannatada eelmisel nädalal teatavaks tehtud kohtuotsusega, mis määras pikad vanglakaristused mitmele poliitikule ja ärimehele, kes olid süüdi mõistetud altkäemaksus, millest võitis väidetavalt ka võimuerakond. Erakonnale määrati 245 000 euro suurune trahv.

Sánchezil õnnestus saada enda taha ka väiksemad erakonnad ja saavutada parlamendis piisav toetus Rajoy tagandamiseks.

Hispaania 1977. aasta järgse perioodi seitsmendaks peaministriks tõusev 46-aastane Sánchez on Euroopa Liidu ja euro kindel toetaja.

Valitsuse moodustamine ei tõota aga kujuneda kergeks, sest Rajoy kukutamiseks hääle andnud vasakpoolsed ja rahvusparteid ei pruugi Sánchezi valitsust toetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles