Liibüas tapsid inimkaubitsejad vähemalt 12 põgenikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS Mediterranee ja Piirideta arstide päästelaeval olevad migrandid.
SOS Mediterranee ja Piirideta arstide päästelaeval olevad migrandid. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Scanpix

Eelmisel nädalal lasid inimsmuugeldajad maha vähemalt 12 migranti, kes üritasid pageda Liibüas asuvast laagrist, kus neid piinati, teatas ÜRO täna.

Intsident leidis aset kolmapäeval, 23. mail Bani Walidi linnas, mis asub Tripolist 170 kilomeetrit kagus. Varem teatas tapmistest ka abiorganisatsioon Piirideta Arstid.

«Liibüas asuvad inimsmuugeldajad tapsid rohkem kui tosin inimest ja vigastasid paljusid teisi pärast seda, kui umbes 200 vangis hoitud eritrealast, etiooplast ja somaallast üritas põgeneda,» teatas ÜRO pagulasamet avalduses.

«Ellujäänud rääkisid inimsmuugeldajate käes läbi elatud piinamisest ja ärakasutamisest - mõnda hoiti kinni kuni kolm aastat,» seisis avalduses.

Armidega kaetud kehad, selged märgid elektrilöökidest ja vanad ravimata põletikud annavad kujutluspildi kannatustest, mida põgenikud on pidanud üle elama. Enamus laagris viibivatest on alaealised, kelle vanemad on kaugel või surnud.

Rühm Bani Walidi elanikke kaitsesid põgenikke, kui inimpüüdjad proovisid neid uuesti tabada. Ellujäänud viidi Bani Walidi turvamajja ja järgmisel hommikul toimetati nad Tripoli kinnipidamiskeskusesse. Piirideta arstide sõnutsi ei saa selline kunstlik kinnipidamine olla lahenduseks, vaid põgenikud vajavad otsekohe abi ja kaitset.

Pole teada, kui paljusid vange inimkaubitsejad Liibüas kinni hoiavad.  Bani Walidi linnas on inimsmuugeldajatel on linnas umbes 20 kinnipidamiskeskust. Smugeldajad nõuavad ka migrantide perekondadelt lunaraha.

Alates 2011. aastast, mil kukutati Liibüa liider Muammar Gaddafi, on Põhja-Aafrika riik muutunud peamiseks transiitriigiks Euroopa Liitu jõuda üritavatele aafriklastele.

«See viimane surmav juhtum näitab taas, kui suur on väljakutse kaitsta põgenikke Liibüas, kus mitmed sõja ja tagakiusamise eest pagevad inimesed langevad kuritegelike võrgustike ohvriks,» teatas ÜRO pagulasamet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles