Teadmata kadunud Nõukogude sõjalendur leiti Afganistanis üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani poiss hüppab maha Nõukogude tankilt. Pilt on illustreeriv.
Afganistani poiss hüppab maha Nõukogude tankilt. Pilt on illustreeriv. Foto: Rahmat Gul / AP / Scanpix

NSV Liidu Afganistani sõja ajal 1987. aastal alla tulistatud ja sestpeale teadmata kadunuks arvatud Nõukogude sõjalendur leiti Afganistanist elusalt, edastas agentuur RIA Novosti.

Vene dessantvõitlejate liidu täitevkomitee esimehe Valeri Jurjevi sõnul elab lendur Afganistanis ühes asulas ja ütles, et tahaks kodumaale naasta. Tema nime ei avalikustata.

Lenduri soovi naasta koju kinnitab ka Vjatšeslav Kalinin Relvavendade organisatsioonist. Ta lisas, et üllatav pole mitte see, et piloot jäi ellu pärast seda, kui afgaani vastupanuvõitlejad ta lennuki alla lasid, vaid asjaolu, et me pole 30 aastat saanud tema kohta mitte mingisugust teavet. 

«On vaja mõningaid diplomaatilisi pingutusi ja teatavat rahasummat, täiesti mõistuspärast, et ta kodumaale tagasi tuua,» kommenteeris Jurjev.

Meedia teatel lasti Nõukogude sõjalennuk alla 1987. aastal. Kogu aja peeti lendurit teadmata kadunuks.

NSV Liidu relvajõud viibisid Afganistanis aastatel 1979-1989 ja selle aja jooksul jõudis seal teenida 620 000 sõjaväelast, kellest langes ametlikel andmetel 14 453. Alla lasti 125 Nõukogude sõjalennukit. Ametlikult kuulutati kadunuks või vaenlase kätte vangi langenuks 417 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles