Austria president: eestlased jagavad arusaama ühtsest Euroopast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria president Alexander Van der Bellen Tallinnas.
Austria president Alexander Van der Bellen Tallinnas. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Euroopa Liit ei ole ainult ühisturg, vaid tagatis kõigile oma kodanikele elada liidus, mis toetub inimväärikuse, vabaduse, õigusriigi ja inimõiguste austamisele, ütles Austria president Alexander Van der Bellen täna Tallinnas Lennart Meri konverentsi avades.

«On aeg nende põhimõtete eest seista. Nad ei ole iseenesestmõistetavad ja neid tuleb iga päev kaitsta,» ütles Van der Bellen kõnes.

Austria riigipea sõnul näeme me tulevikus maailma, mille raskuskese liigub Aasiasse ning Euroopa peab endalt küsima, kas tal on maailmas piisavalt mõjuvõimu; kas ta on piisavalt tugev, et seista vastu väljast lähtuvatele väljakutsetele; kas ta on piisavalt otsusekindel, et kaitsta oma demokraatiat, vabu ühiskondi ja inimõigusi.

«Lähiaastatel anname Euroopa tõrviku üle järgmisele põlvkonnale, mis võtab neid õigusi iseenesestmõistetavalt,» lausus ta. «On meie kohus tõsta nende teadlikkust sellest, mis on kaalul.» 

Ühtsena tugevad

Ühtegi meie planeedi ees seisvat väljakutset ei ole võimalik lahendada ühe rahvusriigi tasandil, sõnas Van der Bellen. «Ainult Euroopa Liidu sees suudame formuleerida Euroopa huvid ja kaitsta neid globaalselt,» sõnas ta.

Keegi ei oska Austria riigipea sõnul öelda, missugune on maailm 100 aasta pärast, kuid me saame teha ausa katse määrata kurssi.

Van der Belleni sõnul nõrgestab kitsarinnaline rahvuslus kõiki Euroopa riike ja ainult ühtsena suudavad eurooplased oma huve kaitsta.

«Jah, mitmekesisus meie liidu sees on suur väärtus ja me säilitame oma identiteedi eestlaste ja austerlastena, kuid välismaailmaga suheldes peame käituma eurooplastena,» ütles Austria president.

Eesti Euroopas

Eestlaste kohta ütles president, et me jagame arusaama ühtsest Euroopast ning Euroopa Liidust, mis ei ole suunatud rahvusriikide vastu.

«Eestlased usuvad Euroopa Liitu, mis toob Euroopa oma mitmekesisuses kokku ühe vihmavarju alla,» lausus Eesti juurtega Austria riigipea.

Van der Bellen tänas eestlasi vabadusse uskumise eest sõja, türannia ja allasurumise tingimustes.

Eesti uskus tema sõnul 2011. aastal EL-i ühisvaluuta euro tulevikku, liitudes eurotsooniga ajal, kui see oli läbi tegemas kriisi.

«Euro oli nende jaoks midagi enamat kui valuuta. See oli poliitiline programm, mille valis vaba rahvas omal vabast tahtest lähtuvalt,» sõnas Austria president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles