Somaalias hukkus USA õhurünnakus Al-Shabaabi vastu 12 võitlejat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Shabaabi võitlejad.
Al-Shabaabi võitlejad. Foto: Feisal Omar / REUTERS

Somaalia pealinna Muqdisho lähedal sai USA korraldatud õhurünnakus surma 12 Al-Shabaabi võitlejat, teatasid reedel Ühendriikide relvajõud.

USA Aafrika väejuhatus on sel aastal korraldanud terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud Al-Shabaabi vastu vähemalt 15 sellist õhurünnakut.

Eelmisel aastal oli Ühendriikide õhulööke mitukümmend, kui president Donald Trumpi administratsioon kiitis heaks laiendatud sõjalised operatsioonid Al-Shabaabi vastu.

Somaalia eriväelased on mitmel korral viinud operatsioone läbi koostöös USA sõduritega. Viimastel kuudel on sagenenud teated õhu- ja raketirünnakute kohta, samuti teated tsiviilohvritest.

Äärmusrühmitust süüdistatakse eelmise aasta oktoobris Muqdishos autopommirünnaku korraldamises, milles sai surma üle 500 inimese.

Al-Shabaab kaotas kontrolli Muqdishos 2011. aastal, ent on jätkanud võitlust, korraldades sageli rünnakuid nii sõjaväeliste, valitsusega seotud kui ka tsiviilsihtmärkide vastu.  USA on teinud viimasel ajal kokkuleppel Somaalia võimudega arvukalt õhurünnakuid nii Al-Shabaabile kui ka äärmusrühmituse Islamiriik kohalikele võitlejatele. Eelmisel aastal tehti üle 30 õhurünnaku.

Mittemoslemitest õpetajad sihikule võtnud äärmusrühmituse Al-Shabaab rünnakute tõttu on Keenias Somaalia piiri äärsetel aladel suletud sadu koole, sest õpetajad on oma elu päästmiseks põgenenud. Analüütikute sõnul jätab see kohalikud noored kaitsetuks Al-Qaedaga seotud rühmitustesse värbamise ees. Wajiri maakonnas on tegutsemast lakanud vähemalt 224 alg- ja 42 põhikooli, kuna mujalt pärit õpetajad on põgenenud.

Kriis sai alguse 16. veebruaril Al-Shabaabi rünnakust algkoolile, kus tapeti kaks mittemoslemist õpetajat.

Pärast seda on Keenia õpetajate teenistuskomisjon viinud 329 õpetajat ohutuse tagamiseks üle teistesse riigi piirkondadesse. Paljud on lihtsalt lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles