USA vetostas Julgeolekunõukogus ootuspäraselt Palestiina resolutsiooni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

USA vetostas reedel ÜRO Julgeolekunõukogus resolutsioonikava, mis nägi ette erinevaid kaitsemeetmeid palestiinlastele, teatasid diplomaadid.

Julgeolekunõukogus toetas resolutsiooni kümme riiki.

Kuveidi eestvedamisel araabiamaade poolt esitatud kava toetasid teiste seas Hiina, Prantsusmaa ja Venemaa. Neli riiki jättis hääletamata.

USA kriitika kohaselt ei mainitud resolutsioonis üldse Gaza sektoris valitsevat islamiliikumist Hamas, mis on vägivaldsete meeleavalduste peaorganiseerija.

Ühendriikide suursaadik Nikki Haley ütles juba päev varem, et USA paneb kindlasti veto ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonikavandile, milles kutsutakse kaitsma palestiinlasi Gaza sektoris ja okupeeritud Läänekaldal. Haley nimetas Kuveidi esitatud teksti "suuresti ühepoolseks lähenemiseks", mis ainult õõnestab jätkuvaid jõupingutusi rahu saavutamiseks iisraellaste ja palestiinlaste vahel.

Kuveit esitas resolutsioonikavandi kaks nädalat tagasi, kui Iisraeli ja Gaza piiril oli saanud vägivallas surma vähemalt 122 palestiinlast.

ÜRO Julgeolekunõukogu ei toetanud reedel ka USA resolutsioonikava, milles mõisteti hukka Palestiina islamiliikumise Hamas organiseeritud vägivald Gaza sektoris.

Resolutsiooni poolt hääletasid vaid Ühendriigid. Hääletamata jättis 11 riiki ja Boliivia, Kuveit ja Venemaa hääletasid vastu.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles kolmapäeval, et juudiriigi sõjavägi on andnud Gaza äärmusrühmitustele, teiste seas Hamasile, viimaste aastate rängima hoobi. Vägivalla hoogustumises on tema sõnul süüdi Gazat valitsev Hamasi režiim, Islamidžihaad ja teised terroriorganisatsioonid, keda kannustab Iraan. Iisraeli teatel ründas selle sõjavägi teisipäeval vastuseks Gaza sektorist tulnud miinipidujarünnakutele palestiina äärmusrühmituste 65 sõjalist objekti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles