Mogherini: EL ei ole kellegagi kaubandussõjas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles reedel, mil hakkasid kehtima USA terase- ja alumiiniumitariifid, et ühendus ei ole kellegagi kaubandussõjas, vaid kaitseb oma huve.

"Euroopa Liit ei ole kellegagi sõjas, EL on rahuprojekt, ka kaubanduses," ütles Mogherini, kes esines ajakirjanikele koos Brüsselit külastava Hiina välisministri Wang Yiga.

"Me usume ülemaailmsesse vabakaubandusse ja teeme seda ka edaspidi," lisas ta, kuid rõhutas, et "EL peab oma huve kaitsma".

Mogherini ütles, et EL on vastumeetmed valmis seadnud ning USA-le kehtestatakse vastutariifid paljudele toodetele, seal hulgas jõhvikatele ja burboonile.

Ta lisas, et EL vaidlustab USA meetmed ka Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO).

"See ei tähenda, et Ühendriigid ei oleks meie lähim partner ja sõber. Nad jäävad liitlasteks. Me teeme USA-ga tihedat koostööd paljudes asjades julgeolekust rahvusvaheliste välispoliitikaküsimusteni, ja see jätkub ka edaspidi."

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles neljapäeva õhtul USA riigipeale Donald Trumpile, et Ühendriikide tariifid terase- ja alumiiniumiimpordile Euroopa Liidust on ebaseaduslikud ning et EL reageerib Washingtoni sammule "kindlalt ja proportsionaalselt".

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire ütles neljapäeval teel G7 ministrite kohtumisele Kanadas, et Prantsusmaa keeldub pidama USA-ga kaubanduskõnelusi ajal, mil karistavad terase- ja alumiiniumitariifid on jõus.

USA kehtestas reedel Eesti aja järgi kella seitsmest terase- ja alumiiniumitariifid Euroopa Liidule, Kanadale ja Mehhikole, teatas USA kaubandusminister Wilbur Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles