USA televangelist küsib annetusi 46-miljonilise eralennuki ostmiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
United Airlinesi lennuk. Pilt on illustreeriv.
United Airlinesi lennuk. Pilt on illustreeriv. Foto: Markus Mainka/PantherMedia / Scanpix

Louisiana osariigis tegutsev Jesse Duplantis, 68-aastane kirikuõpetaja ja televangelist, on pöördunud oma toetajate poole üleskutsega koguda 46 miljonit eurot, mis võimaldaks tal osta uue eralennuki. 

Varasemalt on tema kogudus juba tasunud kolme eralennuki eest. Duplantis ütleb annetusvideos, et on lennukeid läbi põletanud jumala hüvanguks.

Nüüd on tal vaja uut lennukit, sest varasematel oli küljes suur viga: nimelt oli vaja teha vahepeatusi kütuse laadimiseks, kuid uus Falcon 7X lennuk võimaldaks peatumata sõita kõikjale maailmas. 

Duplantis ütleb videos, et see võimaldaks tal hoida kokku raha, mis läheks kallitele kütusepeatustele. 

«Ma tõesti usun, et kui Jeesus oleks praegu maa peal, siis ta ei sõidaks ringi eesliga,» ütles Duplantis. «Ta oleks lennukis gospelit jutlustamas.»

Duplantis on koos teise televangelisti Kenneth Copelandiga kaitsnud eralennukite kasutamist, sest nende sõnutsi on kommertsliinid täis deemoneid, kes jääksid jutlustajate tihedale graafikule ette.

USA televangelistid on kas isehakanud või pühitsetud kirikuõpetajad, kes jutlustamiseks kasutavad ülekandeid televisioonis. USAs alguse saanud komme on nüüdseks levinud ka mõnda teise riiki, näiteks Brasiilia, kuid sellist vaadatavust ja mõjuvõimu nagu USAs nad saavutanud ei ole.

Duplantis jutlustab hüvangugospelit. See USAs alguse saanud ideoloogia väidab, et jumal on kapitalist, kes teeb temasse uskujad rikkaks ja õnnistatuks. 2006. aastal lävi viidud Time'i küsitlus sai tulemuseks, et 17 protsenti USA kristlastest toetab seda liikumist, samal ajal kui 31 protsenti usuvad, et kui nemad annavad jumalale raha, annab jumal neile vastu

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles