Saudi Araabias võeti kinni 17 aktivisti (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: Amir Levy/REUTERS/Scanpix

Saudi Araabia teatas eile, et on seoses kuningriigi julgeoleku õõnestamisega kinni pidanud 17 inimest, kriitikute sõnul on tegemist aktivistide represseerimisega.

Inimõigusrühmituste andmeil vahistati mais vähemalt 11 inimest, kes olid valdavalt naiste juhtimisõiguste eest ja riigis valitseva meeste eeskoste süsteemi lõpetamise nimel võidelnud naisaktivistid.

Kedagi konkreetselt nimetamata teatas prokuratuur, et kinnipeetuid on 17 ja et kaheksa neist on juurdluse lõppemiseni ajutiselt vabastatud.

Üheksa kahtlusalust, sealhulgas neli naist on endiselt vangis pärast seda, kui nad tunnistasid väidetavalt üles hulga süütegusid, nagu kontaktid vaenuliku organisatsiooniga ja inimeste värbamise tundlikele ametikohtadele valitsuses, seisab Saudi ametliku uudisteagentuuri SPA vahendatud avalduses.

Avalduses süüdistatakse kinnipeetuid koordineeritud tegevuses kuningriigi julgeoleku ja stabiilsuse õõnestamiseks.

Varasemates riigimeedia teadetes on osa kinnipeetuist tembeldatud reetureiks ja saatkondade agentideks.

Aktivistid on kõike seda nimetanud laimukampaaniaks.

Saudi võimude tegevus on pälvinud ka hulgaliselt rahvusvahelist kriitikat, mis on heitnud varju kuningriigi paljureklaamitud liberaliseerimisele, mida veab mõjuvõimas kroonprints Mohammed bin Salman.

Muu hulgas lõpeb 24. juunil naistele kümnendeid kehtinud keeld autot juhtida.

Euroopa Parlament kiitis läinud nädalal heaks resolutsiooni, mis ärgitab tingimusteta vabastama kinnipeetud aktiviste ja inimõiguslasi ning kutsub EL-i liikmesriike häälekamalt reageerima.

«Saudi Araabia võimude lõppematu naisaktivistide tagakiusamine on täiesti õigustamatu ja maailm ei tohi inimõiguste kaitsjate represseerimist vaikides pealt vaadata,» lausus Amnesty Internationali Lähis-Ida osakonna juht Samah Hadid möödunud nädalal.

«Saudi Araabia liitlased, eelkõige USA, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa, peavad mõjutama Saudi Araabia võime lõpetama sihipärased repressioonid riigi inimõigusaktivistide vastu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles