Filipiinide president saatis ÜRO inimõiguslase põrgusse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: ACE MORANDANTE / AFP / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duerte vihastas ÜRO inimõigusteeksperdi peale pärast seda, kui too oli kritiseerinud riigi kohtuvõimu sõltumatust või täpsemalt selle puudumist.

"Käi põrgusse!" käratas Duterte ja hoiatas eksperti, et see ei sekkuks riigi siseasjadesse.

Filipiinide Ülemkohus võttis eelmisel kuul maha ülemkohtuniku Maria Lourdes Sereno. Sereno oli hääletanud valitsuse ettepanekute vastu, misjärel Duterte nimetas teda vaenlaseks ja süüdistas, et Sereno määramisel ülemkohtunikuks ei olnud järgitud kõiki eeskirju.

Sereno ametist vabastamine saadab sõnumi kõikidele teistele ülemkohtunikele ja justiitssüsteemi liikmetele, ütles reedel Diego García-Sayán, ÜRO eriraportöör kohtunike ja advokaatide sõltumatuse küsimuses. García-Sayáni avaldusele järgnes järgmisel päeval presidendi lahvatus.

Sereno on esimene ülemkohtunik, kelle tema ametikaaslased maha hääletasid. Ta on olnud vastu mitmetele Duterte plaanidele, sealhulgas Lõuna-Filipiinidel sõjaseisukorra laiendamisele.

Filipiinide president on juba tuntud oma verbaalsete kallaletungide eest kõigi vastu, kes julgevad tema otsuseid kahtluse alla seada. 

Varasemalt on ta valjuhäälselt kritiseerinud endist USA presidenti Barack Obamat ja ÜRO illegaalsete hukkamiste eriraportööri Agnes Callamardi. Duterte südameasjaks on sõda narkootikumide vastu, mille jaoks vahendeid ei valita. Veriseid tagajärgi on hukka mõistnud ÜRO.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles