Merkel: eurotsooni liikmesriigid peavad majanduslikult koonduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Pedro Fiuza/SIPA / Pedro Fiuza/SIPA/Scanpix

Eurotsooni liikmesriikide vahel on vaja kiiremat majanduslikku koondumist, ütles Saksa kantsler Angela Merkel intervjuus.

Saksamaa toetab Euroopa investeeringute eelarvet, mille suurus oleks «madalam kahekohaline number miljardeid eurosid», ütles Merkel väljaandele Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Merkeli esitatud eelarve suurus on väiksem kui see, mida on välja pakkunud Prantsuse president Emmanuel Macron.

Fondi eesmärk oleks tasandada erisusi rikkamate ja vaesemate Euroopa riikide vahel, mis vajavad abi «teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni» vallas, ütles Saksa valitsusjuht.

«Meil on vaja kiiremat majanduslikku koondumist liikmesriikide vahel,» ütles Merkel ja lisas: «Selleks tuleb meil tugevdada investeerimisvõimekust uute struktuurpoliitikate abil.»

Merkel kommenteeris ka plaane muuta Euroopa Stabiliseerimismehanism (ESM) sarnaselt Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) Euroopa Rahandusfondiks (EMF).

«Me tahame muutuda Rahvusvahelisest Valuutafondist natuke sõltumatumaks,» ütles kantsler.

Merkel toetas lühiajaliste krediidiliinide andmist toetust vajavatele riikidele, kuid sõnas, et abirahadeks tuleb täita alati ranged tingimused, mis hõlmavad laenude täielikku tagasimaksmist.

Saksamaa ja Prantsusmaa kavatsevad pidada kahepoolsed kõnelused enne sel kuul toimuvat EL-i tippkohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles