Kim tegi Põhja-Korea sõjaväe juhtkonnas tähtsaid vangerdusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un kohtumisel Vene välisministri Sergei Lavroviga.
Kim Jong-un kohtumisel Vene välisministri Sergei Lavroviga. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on vahetanud välja kolm kõrget sõjaväeametnikku, asendades nad noorema põlvkonna lojalistidega.

Kim on jätkanud enne USA riigipea Donald Trumpiga kohtumist 2011. aastal võimule saamisest alates tavapärast joont ja puhastanud sõjaväe juhtkonda, et asendada vanemad ametnikud Kimile lojaalsete isikutega.

Uudisteagentuuri Yonhap teatel asendati kaitseülem Pak Yong-sik noorema No Kwang-choliga, Korea Rahvaarmee (KPA) ülema Ri Myong-su koha võtab üle tema asetäitja Ri Yong-gil. Kinnitatud on ka KPA poliitbüroo juhi kindral Kim Su-gili asendamine Kim Jong-gakiga.

Kim Jong-un paraadil Ri Yong-Giliga.
Kim Jong-un paraadil Ri Yong-Giliga. Foto: KNS / AFP

«Kõik need tegelased on Kim Jong-uni inimesed,» sõnas Põhja-Korea ekspert Michael Madden. «Kõik kolm on pidanud Kim Jong-uni all väga tundlikke ja kõrgetasemelisi ameteid, on talle väga lojaalsed ning kõigil on kogemus välisdelegatsioonidega suhtlemisel.»

Asendatud Pak, Ri ja Kim olid 68, 81 ja 77 aasta vanused.

Maddeni sõnul tehti ümberkorraldused mitmel põhjusel, üks on neist eelseisev Kimi-Trumpi tippkohtumine, kuid arvesse on võetud ka tulevasi läbirääkimisi Lõuna-Koreaga.

Eriti olulist rolli mängib sealjuures armee poliitbüroo, mis kontrollib KPA rahaasju, samuti väliskaubandusega seotud korporatsioone, mis võivad omandada tulevastel kahe Korea läbirääkimistel võtmetähtsuse.

Büroo poliitilised komissarid suudavad armee tegevust igal tasandil mõjutada. «Kim ei soovi, et sõjaväeülemad Põhja suunatavat abi oma taskusse kühveldaksid. See oli probleem päikesepaistepoliitika perioodil, tekkis hulgaliselt varade väärkasutamist ja sullerdamist,» selgitas Madden.

Ekspert lisas, et suure võimuga poliitbüroo kujutab rohkem potentsiaalset ohtu Kimile kui ükski teine Põhja-Korea organisatsioon ning vangerdusega kõrvaldati oht, et Kim peaks kasutama ametnike kõrvaldamiseks jõhkramaid meetodeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles