Raport: tuletõrjujad andsid Londoni tornmaja põlengu ajal inimestele valesid korraldusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng Grenfell Toweris.
Põleng Grenfell Toweris. Foto: Natalie Oxford/PA Wire/PA Images/Scanpix

Täna avalikustatud ekspertraporti kohaselt oli Londonis mullu põlema süttinud Grenfell Toweri kõrghoone elanikele antud korraldus jääda oma korteritesse vale, sest hoone materjalid ei takistanud tule levikut eeldatud viisil.

Raporti kohaselt polnud kõrghoone fassaadikatet katsetatud tulekahju tingimustes ning see ei vastanud ehitusohutuse nõuetele.

Ohutusinseneri Barbara Lane'i sõnul tähendasid fassaadikatte puudused ja muud ohutusrikkumised, et tuletõrjujate korraldus elanikel oma korteritesse paigale jääda pani tegelikult nad ohtu, ning kuigi selle taktika mitte toimimine oli selge juba pool tundi pärast põlengu algust, jätkati sarnaste korralduste andmist ligi kahe tunni kestel.

Lane'i väitel põhjustas hoone materjal mitme sisemise tulekolde tekkimise ning suure hulga suitsu levimise 24-korruselises elumajas.

«Ma järeldan, et kogu süsteem ei suutnud küllaldaselt takistada tule levikut,» kirjutas ta oma põhjalikus raportis, mille tellisid tuleõnnetuse uurijad. «Konstruktsiooni kuju ja selle detailid põhjustasid mitme katastroofiliste tagajärgedega tuleleviku teekonna tekke. Seega oleks olnud vaja juba varakult kogu Grenfell Tower evakueerida.»

Lane lisas, et ta ei soovi kuidagi väita, nagu otsust evakueerimise ja elanikel korteritesse jääda palumise vahel oleks olnud lihtne langetada.

Eelmise aasta 14. juuni öösel Londoni kõrghoones puhkenud tulekahjus sai surma 71 inimest ja üks veel sündimata laps. Tulekahju sai alguse külmkapi rikkest.

Tule kiire leviku peasüüdlaseks peetava uue fassaadikatte sai maja aastatel 2012–2016 tehtud remondi käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles