Obama kõnekirjutaja: Saudi valitsus andis Valge Maja töötajatele kohvrite kaupa juveele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Saudi Araabia kuningas Abdullah kohtumas 2009. aasta juunis al-Janadriyas.
Barack Obama ja Saudi Araabia kuningas Abdullah kohtumas 2009. aasta juunis al-Janadriyas. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

President Barack Obama kõnekirjutaja ja endine rahvusliku julgeoleku asenõunik Ben Rhodes kirjutab oma värskes mälestusteraamatus, kuidas Saudi Araabia valitsus andis külla sõitnud Valge Maja abidele suurte kohvritäite kaupa juveele kokku kümnete tuhandete dollarite väärtuses.

Täna ilmuvas raamatus «Maailm nagu see on» («The World As It Is») meenutab Rhodes, kuidas pärast 2009. aasta juunis Saudi Araabias maandumist viidi USA ametnikud golfisõidukitega kuningaperele kuuluvas linnakus asuvatesse täpselt ühesugustesse majadesse.

«Kui ma avasin ukse oma majakesse, leidsin eest suure kohvri,» kirjutab Rhodes. «Selle sees olid juveelid.»

Ben Rhodes.
Ben Rhodes. Foto: AP/SCANPIX

Esmalt olla ta arvanud, et tegu oli altkäemaksuga, kuna ta oli parasjagu kirjutamas nn Kairo kõnet, millega Obama pidi peagi pöörduma islamimaailma poole.

Siis sai ta aga teada, et ka teised Valge Maja delegatsiooni liikmed olid saanud sarnase kingituse.

«Me kõik saime kohvri juveelidega,» kirjutas Rhodes e-kirjas The Guardianile. «Me kõik andsime need riiklikule protokolliosakonnale, kes tegeleb kingitustega. Igaühel on võimalus osta kingitus välja, kuid arvestades hinda – ma ei mäleta täpselt, aga see oli minu teada kümneid tuhandeid [dollareid] –, siis minu mäletamist mööda keegi neid endale ei jätnud.»

Juba varem oli teada, et Saudi Araabia toonane kuningas Abdullah kinkis Michelle Obamale rubiinidest ja teemantidest koosneva ehtekomplekti väärtusega 131 000 dollarit. Need kõrvarõngad, sõrmus, käevõru ja kaelakee koos presidendipaarile ja nende kahel tütrele tehtud ülejäänud luksuslike kingitustega anti üle USA rahvusarhiivile, nagu nõuavad Ameerika Ühendriigi seadused.

Ühendriikide välisministeeriumi andmeil sisaldas Rhodesile tehtud kingitus hõbedast mansetinööpe, naisele ja mehele mõeldud käekelli, hõbedast sulepead ning ehtekomplekti, mis koosnes kõrvarõngastest, sõrmusest ja käevõrust. Kingituse hind kokku oli hinnanguliselt 5405 dollarit.

Sarnaseid kingitusi said veel 13 Valge Maja töötajat, kõige kallim kingitus oli väärt 9000 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles